Merkely Béla: Fontos látni, hol van nagyobb számban fertőzés

2020.05.07. 08:24

Az országos szűrőprogram egyik célja, hogy lássák, hol fordul elő nagyobb számban koronavírus-fertőzés - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában.

A hírműsorban emlékeztettek arra, hogy a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, 

a most indult szűrővizsgálatban csaknem 18 ezer embert szeretnének szűrni. 

Védőmaszkot viselő járókelő Budapest belvárosábanFotó: Csudai Sándor - Origo

A vizsgálaton részt vevők választ kaphatnak arra, hogy átestek-e a betegségen, vagy éppen fertőzöttek-e, de arra is, hogy érzékenyek-e a kórokozóra. Merkely Béla hangsúlyozta: fontos, hogy lássák, hol keletkezik viszonylag nagy számban fertőzés. Ha ugyanis később esetleg felmerül a veszélye, hogy a koronavírus második körben visszatér, akkor ott kell fertőzötteket keresni, ahol a vizsgálat alapján most a legtöbb fertőzöttet találják - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki hozzátette: azok, akik átestek a fertőzésen, nagy valószínűséggel védettek lesznek a későbbiekben esetleg újra megjelenő koronavírus ellen.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektoraForrás: Origo

Merkely Béla az M1-nek azt is elmondta, hogy a most értesített csaknem 18 ezer embernek csak egyszer kell átesnie a szűrésen.  Közülük 1500-nak azonban felajánlják, hogy az idén tervezett újabb szűrésen is részt vegyenek. Az új szűrésre viszont többségében új embereket hívnak majd be. A rektor szólt arról is, hogy szűrőbuszokat küldenek majd azokhoz a vizsgálatba bevont idősekhez, illetve krónikus betegekhez, akik most nem hagyhatják el otthonukat.