Minden gyereknek kötelező ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak

PROHÁSZKA Ottokár
Győr, 2020. március 16. A bútorokat fertőtleníti egy óvónő a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik óvodai csoportszobájában 2020. március 16-án. Az intézmény több mint százfős óvodájába ezen a napon egy gyereket sem vittek be. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések keretében ettől a naptól Győrben is bezárnak a bölcsődék és az óvodák. Az önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Minden gyermeknek kötelező bölcsődei, óvodai és iskolai ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány ideje alatt - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin azt mondta, hogy a járvány miatt a települések polgármestereinek döntése alapján a bölcsődék és óvodák körülbelül felét zárták be, és jelenleg a bölcsődés és óvodáskorú gyerekek csak három százalékánál élnek ezzel a lehetőséggel.

Nemcsak a közvetlenül a veszélyhelyzetben érintett területeken dolgozók kérhetik az ügyeletet,

hanem mindenki, aki munkahelyére bejárva dolgozik, és nem tud gondoskodni gyermeke felügyeletéről

- emelte ki az államtitkár.

Novák emlékeztetett: az önkormányzatok nem kérhetnek pénzt az ügyeletért, annak ideje alatt az étkezést is biztosítaniuk kell,

egy csoportban legfeljebb öt gyerek lehet, a szülőknek pedig csak nyilatkozniuk kell arról, hogy tudomásuk szerint nem fertőző beteg a gyerekük.

Orvosi igazolásra tehát nincs szükség - hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Elmondta azt is, hogy a bölcsődei és óvodai ügyeletben foglalkoznak is a gyerekekkel, az iskolában pedig a digitális oktatáshoz eszközöket biztosítanak a tanulóknak, minden intézményben fertőtlenítenek, betartják a közegészségügyi előírásokat, és a dolgozók megfelelő védőfelszereléseket kapnak.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a munkaadók munkahelyi gyermekfelügyeletet szervezhetnek a dolgozóik 14 év alatti gyermekeinek reggel 6 és este 6 óra között. A munkaadónak csak bejelentési kötelezettsége van,

a gyermekfelügyeletet biztosító személy alkalmazása után adókedvezményt kap,

a szülőknek pedig ebben az esetben is nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermeküknek nincs fertőző betegsége - tette hozzá.

Novák Katalin azt mondta: a cél az, hogy mindenki biztonságban tudhassa a gyermekét, és semmi se akadályozza azt, hogy helytállhasson a munkahelyén.