Az orvosi jelenlét mellett a gondozottak megfelelő szakápolását is ellenőrzi a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban - derül ki Budapest Főváros Kormányhivatala közleményéből.

Az orvosi jelenlétet célzó korábbi ellenőrzés mellett újabb rendkívüli ellenőrzést indított a kormányhivatal a Pesti úti idősotthonban,  amely célzottan a gondozottak megfelelő szakápolására terjed ki.

Az idősotthonban a legutóbbi adatok szerint 296 gondozott, 26 dolgozó fertőződött meg, és már 40-re nőtt a halottak száma. Az orvosi jelenlétet és a folyamatos orvosi ellátást célzó ellenőrzési eljárásban benyújtott dokumentumok (szerződések, jelenléti ívek, orvosi nyilatkozatok) alapján és korábbi rendkívüli ellenőrzéseinken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartó Fővárosi Önkormányzattal is megosztottuk - olvasható Budapest Főváros Kormányhivatala közleményében.

Fertőtlenítést végző katonák a Pesti úti idősotthonbanForrás: Koncz Márton- Origo

Az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tisztifőorvoshoz eljuttatták, aki átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban történt tömeges megbetegedések és halálesetek miatt. Megállapításaikat a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatnak is lehetősége van hivatalosan véleményezni.

Az idős gondozottak védelme és megfelelő egészségügyi ellátása érdekében a folyamatos orvosi felügyelet mellett fontos a megfelelő létszámban és képzettséggel biztosított szakápolás is. Ezért a most indított új ellenőrzés célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata.  A most indított ellenőrzésen azt vizsgálják, hogy  

az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, 

és megfelelő-e a gondozottak ellátása.