Gulyás Gergely: Karácsony Gergely tegye egyértelművé az álláspontját

KARÁCSONY Gergely; GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. november 6. Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozik a sajtónak a Karmelita kolostor előtt 2019. november 6-án, miután Karácsony Gergely a miniszterelnök meghívására részt vett a kormány ülésén. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely a Kormányinfón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről is beszámolt.
Vágólapra másolva!

Elmondta azt is, hogy a területi különbségeket továbbra is látni:

Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek száma 1240, vidéken 726. A meghaltak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82.

Budapestre kitérve Gulyás Gergely azt is mondta: meglepve olvasták a Karácsony Gergely levelében megfogalmazott kritikát, úgy látják, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter erről azt mondta:

a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint - az élet Budapesten.

Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2019. november 6-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Súlyos mulasztások történtek a Pesti úti idősotthonban

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban nagyon sokan betegedtek meg, és minden tizedik fertőzött ott van az országból. Mindenképpen felelősöket kell keresni ebben az ügyben.

- tette hozzá. Az a baj, hogy a megbetegedések és a halálesetek számát tekintve súlyos mulasztások történtek az intézményben.

A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy legkésőbb júniusban a belföldi turizmus meg tud indulni.

A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kampányáról azt mondta, hogy az segíti a szállásadókat és az igénybevevőket is. A külföldi utazás kapcsán kijelentette, hogy mindenki hazai úti célokban gondolkozzon.

Gulyás Gergely kérdésre azt is mondta, hogyha valaki olyan országból érkezik, ami nincs kivétel alatt, akkor a kéthetes hatósági házi karantént vállalni kell, egyelőre ez a szabály érvényben marad.

Arról is beszélt, hogy a lefoglalt külföldi utak kapcsán a polgári jog vis maior szabályai lehetnek iránymutatók, ha nem sikerül elutazni, de egyelőre abban kell bízni, hogy a nyári hónapokban már megszűnnek a határzárak.

Eddig több mint 3000 cég jelentkezett a munkahelyvédelmi programra

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindultak a támogatási programok, eddig háromezer cég 44 ezer munkahely megtartásra vállalt garanciát - mondta Gulyás Gergely. Az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokból.

- közölte.

Gulyás elmondta: további fontos döntéseket is hoztak, megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést, továbbképzést, felnőtt oktatást biztosítanak állami finanszírozással, a Honvédelmi Minisztérium pedig megemeli a szerződéses honvédek számát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hangsúlyozta: arról is döntöttek, hogy a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodik a bérleti jogviszony az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok esetén akkor is, ha a bérleti jogviszony magánszeméllyel áll fenn.

Azt szeretnék elkerülni, hogy ebben a nehéz helyzetben bárki lakhatás nélkül maradjon

- tette hozzá.

A magyar nemzetiséget súlyosan sértő kampányban vesz részt a román elnök

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a magyar kormány mindig kiállt a határon túli magyar nemzetiségek jogaiért. Csak olyan mértékben érdemes konfrontálódni, ami nem sérti a határon túli magyar érdeket. Most a magyar nemzetiséget súlyosan sértő kampányban vesz részt a román elnök, és ezt be kéne fejeznie - mondta Gulyás Gergely.