Csütörtökön Fejér megyében, pénteken pedig Nógrád megyében is elindul a Semmelweis Egyetem által szervezett országos koronavírus-szűrés.

A Semmelweis Egyetem közleménye azt írja, Pest megyében a vizsgálatok szervezése május 1-je óta folyamatos. 

A mostani felmérés május 14-ig tart, az eredményeket május végéig összesítik.

Egy férfit tájékoztatnak a vizsgálat menetéről a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomáson Bátaszéken 2020. május 7-énForrás: MTI/Sóki Tamás

A Veszprém megyei Révfülöp az első olyan település, ahol egy nap alatt az összes, a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott ember elment a szűrésre. A településen kedden 25 ember esetében végezték el a vizsgálatot. 

A tájékoztatás szerint a szűrésre összesen 17 778 ember kapott meghívást,  őket a KSH választotta ki, szem előtt tartva, hogy a teljes lakosságot reprezentálják.

A vizsgálatok mintegy felét a Semmelweis Egyetem munkatársai végzik el, a többit a másik három orvosképző egyetem szervezi.

A koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrések elvégzéséhez kitelepített mobil szűrőállomás Bátaszéken 2020. május 7-énForrás: MTI/Sóki Tamás

Az intézmény kiemelte, hogy annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre. Bár az egyetemek munkatársai egy-egy helyszínen többször is jelen vannak, egy embernek a vizsgálaton csak egyszer szükséges megjelennie. 

Az országos reprezentatív vizsgálatba önkéntes alapon nem lehet jelentkezni, de a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében - áll a közleményben.