A Pásztói Járási Ügyészség lopás és rongálás miatt emelt vádat egy 39 éves, és egy 44 éves Nógrád megyei férfi ellen, akik több lakásba is betörtek, és feltörtek egy gépkocsit is.

A fiatalabb férfi 2018. szeptember 30-án, este 9-kor megrongált egy utcán parkoló kisteherautót: a csomagtartó zárját, a kormánykerék egy részét, az irányjelző és az ablaktörlő kapcsolóit letörte, mellyel 90.000 forint kárt okozott a tulajdonosnak.

A két férfi 2018 karácsonyán a lakóhelyükön törtek be egy házba, kihasználva, hogy a lakó hosszabb ideje kórházban volt. A kerítésen át bemásztak az udvarra, majd a ház ajtaját a fészerben talált pótkulccsal kinyitották, és onnan szerszámgépeket, távcsövet, vérnyomásmérőt, és szeszes italokat vittek el, összesen 62.000 forint értékben.

Mindössze három héttel később a fiatalabb férfi egyedül visszament a lakásba, ahol a hátsó ablakon lévő redőnyt felfeszítette, az ablakot betörte és bemászott a házba. Ez alkalommal háztartási gépeket, gázpalackokat és egy festményt vitt magával, összesen 99.000 forint értékben. A betöréssel szerzett holmikat később eladta.

Az okozott kárból 112.000 forint lefoglalással megtérült.

Mint kiderült, az egyik férfi többszörös visszaeső, míg társa felfüggesztett börtönbüntetése alatt követte el a betöréseket.

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását, illetve a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés letörtését, illetve közügyektől eltiltást, és az okozott kár megtérítését javsolta - írja az Ügyészség oldala.

A kép illusztrációForrás: AFP/Photononstop/Xavier Richer