A jogállamisági viták helyett a vírus elleni védekezésnek kellene a legelsőnek lennie

Vágólapra másolva!
Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Isztambuli Egyezmény elutasításának hátteréről.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot ért uniós kritikákkal kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, amikor a koronavírus-járvány alatt az EU először megfogalmazta az országgal szembeni véleményét, akkor ennek az volt az elsődleges célja, hogy a közösség vezetésére a tagállamok irányából érkező harag keressen magának egy másik célpontot. A magyar kormányra rárontott az EU, amikor felmerült a különleges jogrend bevezetése a veszélyhelyzet kapcsán, annak ellenére – tette hozzá, hogy a magyar jogrend ebben a különleges helyzetben alapvetően semmiben nem különbözik a franciától, a svédtől, belgától és még lehetne sorolni a többieket is.

Az Európai Unió bár markáns véleménnyel van Magyarországgal szemben, de a mai napig sem nyújtott még semmilyen érdemi segítséget a járvány elleni küzdelemben. Az is igaz – mondta el Farkas Örs, hogy azok, az elsősorban ellenzéki képviselők, akik az EU-hoz mentek segítségért, a véleményük teljes mértékben nélkülözte a valóságot. Például olyanokat mondtak, hogy Magyarországon a jogállamnak vége van, majd másnap beültek az Országgyűlésbe. Most az Európai Unió – nem először – támadott Magyarországra, mindezt teljesen politikai alapon tette, mindebben az a legnagyobb baj, hogy ezek a viták feleslegesek, kártékonyak és nem a lényegről szólnak. Most a vírus elleni védekezésnek kellene a legelsőnek lennie, mindezek helyett az Európai Unió jogállamisági vitákat, migrációs és gendervitákat folytat.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.