Karácsony Gergely „szégyenletes" dolognak nevezte a Csepelre tervezett hajléktalanszálló elutasítását, a helyi, kormánypárti polgármestert szívtelen, emberséget nem ismerő személynek minősítette. A csepeli szálló valójában egy jól felépített politikai terv része volt. A Soros által pénzelt szervezetek aktivistái a politikai törekvéseikhez évek óta a kiszolgáltatott hajléktalanokat használták fel. Az októberi önkormányzati választáson Józsefvárosban célt is értek: Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója polgármesteri székbe segítette a szintén szélsőbalos civil aktivistát, Pikó Andrást. A csepeli ügy rávilágított arra, hogy hadjárat indult a jobboldali kerületek ellen – hívja rá fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester kulcsembere, Misetics Bálint lakhatási és szociális ügyekért felelős főtanácsadó hónapok óta azon dolgozik, hogy a stabilan fideszes kerületekben a saját fennhatóságuk alatt álló hajléktalanszállót létesíthessenek.

Misetics BálintForrás: MTI/Kovács Tamás

Az új főtanácsadó Soros György amerikai milliárdos szárnyai alatt nőtte ki magát, A Város Mindenkié csoport politikai aktivistája, a Karácsony-féle Párbeszéd egyik alapítója.

A Magyar Nemzet információi szerint Misetics sorra járja az üres fővárosi ingatlanokat, sőt az üres lakásokba már megkezdődött a hajléktalanok beköltöztetése, erre az egészségügyi veszélyhelyzet kiváló ürügyet is biztosít. A konzervatív lap úgy értesült, hogy Misetics a fővárosi Zugligeti úti lőtér épületét is meglátogatta egy lehetséges szálló létrehozása miatt, de felmerült a Városligeti Műjégpálya műemlék épülete is egy ideiglenes menedékhely kialakítására.  Az utóbbi ötletet megfelelő vizesblokk hiánya miatt elvetették.

A Városligeti MűjégpályaForrás: MTI/Jászai Csaba

Tüntetés, provokáció Soros pénzén

Megkérdezte a Magyar Nemzet a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a hajléktalanok elhelyezése kapcsán hozott-e fajsúlyos döntéseket Misetics, s eddig milyen tanácsokkal látta el a főpolgármestert.

Másfél hét után szűkszavúan annyit közöltek: „Misetics Bálint a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, ennek megfelelően lakás- és szociálpolitikai kérdésben ad tanácsokat a főpolgármester és munkatársai részére, a fővárosi önkormányzat hajléktalansággal kapcsolatos közpolitikai terveibe és intézkedéseibe van beleszólása." 

A Soros György által támogatott A Város Mindenkié csoport tüntetésszervezője az elmúlt évtizedben számos kormányellenes provokáció részese volt. A humánus tevékenység mögött valójában sorsdöntő, lehetséges 2022-es baloldali szavazatok begyűjtésének célja áll.

Közben a fővárosi szociális ügyekkel foglalkozó csapathoz csatlakozott az ex-SZDSZ-es Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület létrehozója, aki Pikó Andrást a józsefvárosi polgármesteri székbe segítette az októberi önkormányzati választáson.

A fővárosi hajléktalankoncepció összeállításában részt vesz Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke is, aki két éve még Józsefvárosban akart polgármester lenni, és aki a kerületben több szállót is üzemeltet. Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a konzervatív lapnak nyilatkozva elmondta: a Fidesz–KDNP által vezetett város 2010 után arra törekedett, hogy igazságos és egyenletesebb teherelosztással minél gyorsabban ellátórendszerbe kerülhessenek a hajléktalanok, ezáltal sikerült a tereket, lépcsőházakat visszaadni a józsefvárosiaknak.

Adófizetői pénzből kitartott liberálisok

Emlékezhetünk rá, hogy a rendezett és átláthatóbb állapotok ellen számos álcivil baloldali szervezet és a balliberális politikusok által irányított hajléktalanellátó lobbi is tiltakozott, hiszen számukra kényelmesebb lett volna a Demszky-érában megszokott áldatlan állapot fenntartása  – közölte Vörös Tamás.

A frakcióvezető hozzátette: sajnos azonban a baloldali, látszatsegítségre építő hajléktalanpolitika Karácsony Gergely és Pikó András megválasztásával visszatért Józsefvárosba is.

Pikó Andrást a Soros-hálózat aktivistái mellett hajléktalanellátó szervezeteket vezető, szélsőségesen liberális személyek támogatták a választási kampány során. Mostanra ezek a személyek a szolgálatukért cserébe jól fizető állásokat kaptak Józsefvárosban és a fővárosban  – mondta Vörös.

Garancia nélkül

A balliberális városvezetők leginkább abban érdekeltek, hogy a fenntartásuk alá eső szállók megmaradjanak és szaporodjanak. Minél több a bejelentett lakó, annál nagyobb esély van a szavazatok többségét megszerezni.  A Magyar Nemzet információi szerint Józsefvárosban a választások előtt megnőtt a szállókra bejelentkezők száma, tökéletesen működött a szervezett szavazás. 

Nem a véletlenek összjátéka, hogy a jobboldali vezetésű, ám az Országgyűlésben baloldali képviseletű Csepelre terveztek Karácsonyék hajléktalanszállót. Az új menedékhelyre a józsefvárosi Dankó utcából, az Oltalom Karitatív Egyesület szállójából kerültek volna át lakók, ezt a politikai hadjáratot akadályozta meg Csepel polgármestere, Borbély Lénárd, aki megóvta a kerületet a gettósodástól. Karácsonyék ezért a fideszes többségű V. kerületben alakítanak ki hajléktalanszállót.  A baloldali főpolgármester egyébként semmi garanciát nem adott arra, hogy a most megnyitott karanténszállókat ténylegesen csak a koronavírus-járvány alatt hasznosítják.