A baloldali hisztéria ellenére jó döntés volt megtartani az érettségit

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Érettségiző diákok a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Vágólapra másolva!
Aki figyelemmel követte az érettségivel kapcsolatos híreket, annak nem mondok újat, ha azt állítom, hogy minden fennakadás, probléma, botrány nélkül sikeresen szerveztük meg a vizsgákat a rendkívüli helyzet ellenére - mondta Maruzsa Zoltán az Origónak. A köznevelési államtitkár kijelentette, azért szeretné ezt nyomatékosítani, mert a mai világban a pici problémáknak nagy híre van, de amikor valami rendben van, akkor annak nincs híre. 
Vágólapra másolva!

Hogyan értékeli az eddig lezajlott érettségi vizsgákat?

Örömmel mondhatom, hogy a héten lezajlottak az érettségi vizsgák a legnagyobb létszámot megmozgató tantárgyakból, magyarból, matematikából, történelemből, angolból és németből. Lesznek még vizsgák május 21-éig, de már csak a választható, kis létszámú tárgyakból, a nehezén tehát túl vagyunk.

Azért szeretném ezt nyomatékosítani, mert olyan a mai világ, hogy ahol van egy pici probléma, annak nagy híre van, de amikor valami rendben van, akkor annak nincs híre.

Minden fennakadás nélkül lement a héten az érettségi első köre Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogyan értékeli a baloldali nyilatkozatokat ennek fényében? Jelentős részük tragédiát vizionált erre a hétre.

Nem volt könnyű menet, mindannyiunkon nagy volt a felelősség nyomása, és az aggodalom, hogy minden rendben legyen. Nem könnyítette meg a munkát az a nyomás sem, amit az ellenzék és a média helyezett a vállunkra, esetenként hiszterizálva a várható körülményeket.

Utólag megállapítható, hogy a számításaink helyesek voltak, és semmi nem úgy lett, ahogy ők mondták.

Mindent egybevetve, én örülök annak, hogy nem engedtünk a szirénhangoknak, és így, ilyen módon, ilyen ütemezéssel tartottuk és tartjuk meg a vizsgákat. Jó döntés volt.

Hogyan értékeli a szakszervezetek segítségét, mennyiben járultak hozzá az eddigi érettségi vizsgák zökkenőmentes lebonyolításához?

A Pedagógusok Szakszervezete elsősorban az érettségi biztonságos lebonyolítását kérte tőlünk, a bevezetett óvintézkedésekkel azonban tudtak azonosulni, korrekt volt az együttműködésünk.

Aztán azt javasolták, hogy halasszuk el augusztusra, amit viszont rajtuk kívül senki nem akart. Annak viszont örülök, hogy az utolsó egy hétben már ők sem álltak elő újabb akciókkal, így az érettségi szervezésére, és nem az akciók kivédésére lehetett koncentrálni.

Mindenhol sikerült jól megszervezni az érettségit Fotó: Hirling Bálint - Origo

Körülbelül még hány diák fog érettségizni az előttünk álló időszakban?

A jóval alacsonyabb létszám miatt országosan sem lesz már látványos a diákok jelenléte például a közlekedésben, illetve kevesebb tanteremre és felügyelő tanárra lesz szükség. A biztonsági intézkedéseket természetesen ugyanúgy be kell majd tartani!

Mindezek mellett szeretnék itt is köszönetet mondani azoknak, akik az érettségi zökkenőmentes lebonyolításában közreműködtek. Elsősorban is az érettségizőknek, akik a szigorú biztonsági intézkedéseket betartották, fegyelmezetten, odafigyeléssel vettek részt a vizsgákon. Kiemelném azt is, hogy láthatóan bíztak a bevezetett intézkedésekben, hiszen alig volt visszalépés.

Köszönetet mondok továbbá az Oktatási Hivatal, a kormányhivatalok, az intézményfenntartók, a Klebelsberg Központ, a tankerületek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma munkatársainak is, akik megfeszített munkával valósították meg a szokásostól eltérő vizsgarendet és biztosították a lebonyolítás feltételeit.