Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar állam hűséges a magyar állampolgárokhoz - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Ha baj van, akkor nem hagyja őket magára, egyetlen magyar sincs egyedül! - hangsúlyozta a kormányfő. Szólt arról is, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus elpusztít. Ma készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottat ellássunk. Rengeteg embert tudunk fogadni. A hadsereg és az állami cégek is készen állnak - tette hozzá. 

Akkor leszek elégedett, ha megöltük a vírust, de ez vakcina nélkül nem megy, ami egyelőre nincs – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Miközben az élet újraindításában szép eredményt értünk el, aközben nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna - közölte a kormányfő.

Nem szabad úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna

Az élet újraindításának további lépései legkorábban a jövő hét végén következhetnek, mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, fontos hogy továbbra is tekintettel legyünk egymásra, takarjuk el az arcunkat, ahol kell. 

Nem szabad úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna. A politikai döntéshozókat és az újságírókat az a veszély fenyegeti, hogy mivel hónapok óta a járvánnyal foglalkoznak, és százával olvassák a cikkeket és az elemzéseket, úgy érezhetik, hogy szakértővé válnak.  A legfontosabb, hogy maradjunk a saját kaptafánknál, és ne higgyük azt, hogy virológus szakértőkké lettünk – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a szakértőknek kell elvégezni az elemzéseket, amelyek alapján a felelős politikusoknak meg kell hozni döntéseiket, amikért a felelősséget vállalják majd. 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az élet oldalán állunk, a gazdaságnak pedig az a dolga, hogy szolgálja az életünket. – Sietnék, de a professzorok például Budapesttel kapcsolatban azt mondják, meg kell várni, hogy csökkenjen a halálozások aránya – mondta. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor: Az élet oldalán állunk, a gazdaságnak pedig az a dolga, hogy szolgálja az életünketForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: Jól működik az oktatás

Gyakran tévednek a politikai viták az oktatás területére, és leegyszerűsítik az állapotokat, ami árt az oktatásnak – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, az érettségivel teszt alá került az oktatási rendszer, hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek, kiderült, hogy kiváló tanáraink vannak, és jól működik az oktatás. 

Orbán Viktor elmondta, ilyen gyors átállás, mint a magyar oktatásban, sehol sem volt Európában.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a szülők is komoly szerepet vállaltak ebben a helyzetben. A kormányfő szerint, noha voltak, akik szerint nem lett volna szabad megcsinálni az érettségit, a valóság nem ezt mutatta, hiszen a diákoknak csak 3 százaléka mondta le az érettségit. Orbán Viktor azt mondta, ők elvesztettek egy évet, de nem éri őket retorzió. A miniszterelnök sok sikert kívánt az érettségizőknek.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kinyitnak-e a szünet előtt az iskolák, azt mondta, egyelőre nem látja ennek a feltételeit. A szülők eddig nem adják be nagy tömegben a gyerekeket az intézményekbe ügyeletre, ebből a kormányfő arra következtet, nem elég erős az igény az iskolák kinyitására ahhoz, hogy vállalják a kockázatot. 

Orbán Viktor: A bajban csak magunkra számíthatunk

A kormányfő azt mondta, fontos tanulságokat gyűjtöttek össze a járvány során. – Az eszközök beszerzését is személyes felelősségemnek éreztem, ezért is látogattam el több kórházba – mondta. Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar kormány hűséges a magyar állampolgárokhoz: ha baj van, nem hagyja őket magára - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a beszerzéseket is folyamatos kontroll alatt tartotta, ezen nem múlhat a válság megoldásának sikere.

Lélegeztetőgépet tudnunk kell saját magunknak gyártani – mondta a miniszterelnök, aki szerint mindent elő kell tudni állítani a magyar iparnak, amire a járványkor szükség lehet. Békeidőben ez fölösleges költségnek tűnik, de a tanulság az, hogy a bajban csak magunkra számíthatunk - tette hozzá.

Az európai vádlók nem ismerik a valóságot

– Ők hazudnak, és mi igazat mondunk. Mi ismerjük a valóságot, de az európai vádlóink nem ismerik – mondta Orbán Viktor, aki szerint egyre nehezebb megbízható híreket begyűjteni egy másik országról a médián keresztül. A kormányfő kifejtette, hogy nagy csata zajlik Európában, és a konfliktusok ezen keresztül érthetők meg. 

A kérdés az: birodalom lesz-e Európából vagy megmaradnak a nemzetállamok. A magyarok úgy gondolják, a világ legszebb országa a miénk, és nem akarnak feloldódni egy birodalomban - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint, akik Európában birodalmat akarnak építeni, bele akarják törni egy birodalmi rendbe a nemzetállamokat, amelyet elegánsan Európai Egyesült Államoknak hívnak.

Minden alkalmat megragadnak a birodalomépítők, hogy gyengítsék a magyar kormányt – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint olyan dolgokat támadnak ezért meg, amit a magyar emberek jelentős többsége támogat. Felidézte a bankadót, a rezsicsökkentést és a migrációt. Akik támadnak bennünket, azokat nem érdekli a demokrácia – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint nem személyes a konfliktus Donald Tuskkal, hanem a haza becsületét sérti.  Azért harcol a fél ország, hogy megmentsük a bajban lévőket, és eközben támadtak hátba. Ezt nem hagyhatjuk – húzta alá. – Az Európai Néppártban egy családba tartozunk, és azon dolgozunk, hogy egybe tartsuk a családot, amíg lehet – mondta.

Beruházások kellenek

Az áprilisi adatok brutálisak lesznek – mondta a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatásról a kormányfő, hozzátéve: a júniusiban már reménykedhetünk. A munkahelyek elvesztésében látja a probléma gyökerét a kormányfő. Emlékeztetett, amennyi munkahelyet a vírus tönkretett, annyit fognak teremteni.  Minden nap számolom, hányan fordultak hozzánk, a magyar kormányhoz segítségért, és hányan nem tudtak három hónap alatt elhelyezkedni, csütörtökön ez a szám 160 ezer körül volt - ismertette.  Annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elpusztít. Ma készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottat ellássunk. A hadsereg és az állami cégek is készen állnak - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy beruházásokra és fejlesztésekre van szükség, mert csak abból lesz munkahely. A magyarokat ahhoz kell hozzásegíteni, hogy képesek legyenek a cégeiket fejleszteni, éppen ezért ezermilliárdos összegekben adnak fejlesztési hiteleket, bértámogatásokat és fejlesztési forrásokat - tette hozzá. 

Munkaalapú gazdaságot építünk, ezért Magyarországon a felhasznált eszközök súlypontja a munkahelyteremtésen van - mondta, felidézve, hogy 2010-ben ezt a politikát hirdette meg, és ez a gondolkodásmód, amely akkor kihúzta az országot a bajból, "most is sikeres lesz". Közölte: az ország vissza fog találni - szerinte gyorsabban, mint azt ma sokan gondolják - a sikeres magyar gazdaság ösvényére.