Újraindul az élet Spanyolország nagyobb részén hétfőtől, Madridban és Barcelonában maradnak a korlátozások

Vágólapra másolva!
Hétfőn 28 spanyol tartomány teljes területén, egy tartomány nagy részén és a két észak-afrikai spanyol autonóm városban, Ceután és Melillán újraindulhat az élet, így döntött este a spanyol kormány - írja az El Mundo. A megnyitott tartományok között van Sevilla, de nincs benne a két legfertőzöttebb terület, Madrid és Barcelona. 
Vágólapra másolva!

A spanyol közigazgatási rendszerben 17 autonóm közösség és ezeken belül összesen 50 tartomány van. Ezek közül

nyithat most meg 28 teljes egészében, a katalóniai Tarragona részben, valamint Ceuta és Melilla.

Ezeken a területeken él az ország népességének 51 százaléka.

Spanyolországban összesen négy fázisban indul újra az élet, ezen a héten a nulladik fázisban vannak, hétfőn lépnek az elsőbe azok a területek, amelyeknek ma engedélyezték. Ezeken a helyeken

megnyithatnak a bárok és éttermek teraszai, legfeljebb tízfős társaságok számára. Kinyithatnak a 400 négyzetméteresnél kisebb boltok és kulturális rendezvényeket is lehet tartani, de csak a férőhelyek harmadát lehet értékesíteni. Kinyithatnak a szállodák is, a közös használatú helyiségek használata nélkül.

A többi tartomány - bár mindegyik kérte az első fázisba lépést - a kormány döntése értelmében még egy hétig

marad a nulladik fázisban, köztük Madrid és Barcelona.

Ebben a fázisban megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és egyes vállalkozások előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként fogadhatnak ügyefeleket.

Spanyolországban pénteken 3262 új koronavírusos esetet regisztráltak, de ezeknek több, mint kétharmada vérvizsgálattal végzett antitest-teszt - vagyis, akik így lettek pozitívak, valójában már túlestek a betegségen, meggyógyultak.

Az aktív betegek száma folyamatosan csökken

, most 65 ezer, az eddig megfertőződöttek kevesebb, mint negyede.