Kovács Zoltán: Fejezze be Jourová és az Európai Bizottság a kettős beszédet!

Operatív törzs sajtótájékoztató 2020.03.19. ,   Kovács Zoltán
Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!
Talán ideje lenne Vera Jourova alelnök asszonynak és az Európai Bizottságnak is befejeznie a kettős beszédet és Magyarország állandó támadását - reagált Kovács Zoltán a cseh politikus vasárnapi interjújára. 
Vágólapra másolva!

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint ehelyett célravezetőbb lenne, ha az Európai Bizottság a koronavírus elleni harcra és a gazdasági következmények enyhítésére koncentrálna. "Tisztelettel kérjük Jourova asszonyt, hogy döntse el végre: fasiszták vagy szocialisták vagyunk?" - kérdezte az Európai Bizottság alelnökétől.

- összegzett Kovács Zoltán.

Mint ismert, Vera Jourová korábban kétszer is védelmébe vette a járvány elleni hatékony védekezést szolgáló, a nemzetközi közvélemény által támadott magyar koronavírus-törvényt. "Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel" - mondta egy cseh televíziós műsorban április közepén, amit a napokban megismételt.

Csakhogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott mai interjújában megváltoztatta álláspontját. Az Európai Bizottság cseh alelnöke úgy fogalmazott, hogy az eddig látottak alapján szerinte "nyugtalanító a jogszabály."

A kormány részéről elsőként Varga Judit reagált Jourová nyilatkozatára, azt írva, hogy "ismét kibújt a szög a zsákból". "Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourová az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglakozik a magyar jogszabályokkal. Ez a liberális fősodorban pár pillanatra okozott is némi bénultságot, hisz nem tudtak mit kezdeni azzal a brüsszeli megállapítással, hogy a magyar koronavírus-törvény nem ellentétes az uniós joggal és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra" - húzta alá.