Ezek a legfrissebb hírek a járványról - az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatója

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, belváros, maszk, védőmaszk, járókelő, tömegközlekedés, metró, aluljáró, állomás, BKV, BKK
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs vasárnap is tájékoztatót tartott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.

Schanda Tamás elmondta: a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást. A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről.

Beszámolt róla, hogy a kormány ígéretéhez híven 10 év alatt 1 millió munkahelyet teremtett. De a vírus miatt most sem kell letérni az eddigi útról, a lehető legtöbb munkahelyet kell megvédeni, amennyit pedig a vírus tönkretesz, annyit létre fognak hozni. Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni, a kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, amennyit pedig a vírus mégis elpusztít, annyit létre kell hozni - hangsúlyozta.

Összesen 163 ezer magyar ember fordult segítségért a hatóságokhoz a jelenlegi helyzetben, mert nincs munkájuk.

Az a cél, hogy ők is mielőbb munkához jussanak, "ha nem a vállalati-piaci szektorban, akkor az állam segítségével - jelentette ki.

Schanda Tamás Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ezért a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza is a munkahelyek védelmére és újak teremtésére koncentrál.

Bértámogatás, adócsökkentés, nulla százalékos hitel és hiteltörlesztési moratórium

bevezetésével segítenek.

A péntekig beérkezett, közel 54 ezer dolgozóra vonatkozó igényből nagyjából minden negyedik Budapestről és Pest megyéből érkezett, ezt Hajdú-Bihar megye és a dél-alföldi régió követi, kiemelten ez utóbbiból Bács-Kiskun megye - közölte Schanda Tamás.

A politikus kitért a kutatás-fejlesztési és innovációs bértámogatásra is, amelyről elmondta: péntekig 376 kérelem érkezett be, és ezzel közel 5900 kutató és mérnök munkahelyének megtartását tudják biztosítani.

A fejenként és havonta legfeljebb 318 ezer forintos, speciális bértámogatásra lehet még jelentkezni. A kutatással, innovációval is foglalkozó cégek által kidolgozott fejlesztések teszik majd erősebbé és versenyképesebbé a magyar gazdaságot a járvány okozta válság után - emelte ki Schanda Tamás.

Budapesten és Pest megyében az elmúlt időszakban 24 564 esetben intézkedtek

Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolt arról, hogy immár 336-an vannak azok a hatósági karanténban lévők, akik vállalták az ellenőrző szoftver használatát. elmondta, az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10 356 ilyen intézkedés van érvényben. Az elmúlt napon a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében az elmúlt időszakban 24 564 esetben intézkedtek a kijárási korlátozással kapcsolatos jogsértések miatt - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a határokon nyugodt a helyzet: Röszkénél, a teherforgalomban a belépő oldalon, Nagylaknál pedig a személyforgalomban, a kilépő oldalon kell kisebb várakozásra számítani.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy ma 133 éve indult el a szervezett életmentés Magyarországon. Az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba.

A kormany.hu által közreadott képen Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 10-én. Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget. MTI/Botár Gergely/kormany.hu Forrás: MTI/Botár Gergely/Kormany.Hu

A mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg. Elmondta azt is, 6 mentős betegedett meg koronavírussal.

Az Origo kérdésére Kiss Róbert elmondta, hogy a rendőrök 147 esetben intézkedtek vidéken az elmúlt 24 órában azután, hogy megnyitották a teraszokat az emberek előtt. 87 esetben figyelmeztetést alkalmaztak, 41 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

Azt vették észre, hogy fiatalok csoportosulnak bizonyos gyorséttermek körül, és nem tartják be a távolságtartási előírásokat.

Csató Gábor kérdésünkre azt is elmondta, hogy 40-50 mentőegység dolgozik csak a koronavírusos betegek szállításával.

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta, jogi értelemben a szájmaszk viselése a vásárlóknak és az eladóknak az együttes felelőssége. Nemcsak mint állampolgároknak, hanem az üzlet üzemeltetőjének, alkalmazottjának is kötelező ezt az előírást betartani – fogalmazott.

Több mint negyven orvostanhallgató van, aki segít a mentősöknek. Összesen 100-150 magyar ember segít be a védekezésbe – válaszolt egy másik újságírói kérdésre Csató Gábor.

50 újabb beteg, a többség Budapesten és Pest megyében

50 új megbetegedést regisztráltak, ezzel 3263 főre nőtt vasárnap hajnalra a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - számoltunk be róla hajnalban. Meghalt 8 krónikus betegséggel küzdő idős ember, ezzel a koronavírus áldozatainak száma 413 főre emelkedett. Már 933-an mehettek gyógyultan haza a kórházból. Jelenleg 812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. Közben 98-ra nőtt az idősotthonokban koronavírus-fertőzéssel meghalt gondozottak száma, ebből 42 a Pesti úti idősotthon lakója. A kormányzati tájékoztató portál által közreadott adatokból az látszik, hogy a fertőzés továbbra is leginkább Budapesten és Pest megyében van jelen. Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, a meghalt emberek 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggel közzétett adatai szerint világszerte 4 024 973-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 279 321, a gyógyultaké pedig 1 375 949 volt.