Állatgondozási gyorssegéllyel, takarmánnyal és állateledellel is támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ (NCK) a telephelyükön kényszerpihenőjüket töltő, turnékezdésre váró utazó cirkuszokat.

Magyarország kormánya a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet. A program egyik lépéseként takarmánnyal és állateledellel támogatják a telephelyükön kényszerpihenőjüket töltő, turnékezdésre váró utazó cirkuszokat - közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ hétfőn.

Takarmánnyal és állateledellel támogatják az utazó cirkuszokatForrás: Magyar Nemzeti Cirkusz / Urbán Ádám

Május 18-ig pályázhatnak támogatásra

Az NCK elemezte a társulatoktól begyűjtött információkat, kikérte az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete tanácsait is. Ezek alapján

10 millió 500 ezer forintnyi állatgondozási gyorssegélyt osztottak ki az állatokkal dolgozó utazó cirkuszoknak.

A program második fázisában az NCK nagy mennyiségű állateledelt vásárolt. Jelenleg 750 kilogramm kisbálás és 70 kilogramm körbálás széna, valamint 875 kilogramm kutyatáp áll rendelkezésre műszaki telepén, amelyből az utazó cirkuszok a tartott állataik számának arányában díjmentesen vihetnek el. Az Agrár-Épszol Kft. 1,5 tonna sárgarépát ajánlott fel a Fővárosi Nagycirkusz számára.

Harmadik lépésként az NCK az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köszönjük, Magyarország! programjában az utazó cirkuszokat és a független artistaművészeket támogatja. A független előadóművészeti szféra támogatására elkülönített 1 milliárd forint támogatási keretre a cirkuszművész szakma a Fővárosi Nagycirkusz honlapján meghirdetett pályázatokon keresztül nyújthat be támogatási igényt május 18-ig.