Az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma Magyarországon

koronavírus lélegeztetőgép
Vágólapra másolva!
Az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. A legutóbbi adatok szerint 782 főt ápolnak kórházban, közülük jelenleg 42-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt egy héten fokozatosan csökkent a kórházban ápoltak száma. A tapasztalatok szerint az enyhe tüneteket mutató betegek 1-2 hét alatt, a súlyosabb tüneteket mutatók több hét alatt gyógyulnak meg a kórházban - olvasható a kormány tájékoztató portálján.
Vágólapra másolva!

A fertőzések számának csökkenésével elindul a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos újranyitására is. Ez több ütemben történik. Elsőként az egészségügyi alapellátás, a háziorvosok, a fogorvosok, valamint a járóbeteg-szakrendelők nyitották meg újra szolgáltatásaikat, de még csökkentett üzemmódban és fokozott óvintézkedések mellett.

Illusztráció Forrás: Simon Péter Gellért

A kórházak is készülnek a fokozatos újranyitásra, épp ezt szolgálja a „ régi-új" beutalási rend is, amely képes tehermentesíteni több kórházat, hogy minél előbb elkezdődhessenek a járvány miatt elhalasztott vizsgálatok, kezelések.

Emellett természetesen fenn kell tartani a járványügyi készültséget,

hogy a kórházak szükség esetén - egy újabb betegszám-emelkedés esetén is - képesek legyenek a koronavírusos betegek tömeges fogadására és ellátására.

A járvány alakulása biztató, eddig sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát,

a május 4-én vidéken életbe lépett új szabályok járványügyi hatását azonban fokozottan figyelik mind a fertőzöttek, mind a kórházi ápolásra szorulók tekintetében.