Salgótarján baloldali polgármestere ritkítja a buszjáratokat a járvány idején

Vágólapra másolva!
Fekete Zsolt, Salgótarján szocialista polgármestere ritkítva a járatokat szombati menetrendet vezetett be a Volánbuszokon - derül ki az Origóhoz került dokumentumból. A rendelkezés a járványhelyzet miatt több szempontból is aggályos, így kérdéseinkkel a baloldali városvezetőhöz fordultunk. Válasz azonban egyelőre nem érkezett.  
Vágólapra másolva!

A május 6-i keltezésű dokumentum szerint Fekete Zsolt - a veszélyhelyzet adta jogkörével élve - úgy döntött, hogy május 11-től a hétköznapokon is szombati menetrendet vezet be a salgótarjáni buszokon. A rendelkezés hatálya kiterjed Somoskőújfalura is, így mától a kis településen is ritkábban fognak járni a járművek.

Ahogy az a dokumentumból látható, Salgótarján baloldali többségű testülete arra kéri a Volánbuszt, hogy kövesse figyelemmel a járatok "leterheltségét". Ebből pedig az következik, hogy Feketéék kalkulálnak azzal, hogy a ritkítások miatt tömöttebbek lesznek a helyi buszok.

A szocialista politikus döntése azért is érthetetlen, mert a kormány a járványügyi helyzet miatt továbbra is azt kéri, hogy lehetőség szerint mindenki tartson megfelelő távolságot más emberektől, főleg zárt térben.

Éppen ezért Fekete Zsolthoz fordultunk, azt tudakolván, mivel indokolja döntését, és a járatcsökkentés mennyire segíti elő a vírus elleni védekezést, a javasolt távolságtartás betartását. Amint válaszol kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Forrás: Origo

Mint ismert, korábban nagy visszhangot váltott ki, hogy a járvány kellős közepén a BKK szombati menetrendre állt át. Karácsony Gergelyék a nagy felháborodás miatt ugyan elálltak a döntésüktől, ebben az időszakban drasztikusan emelkedett a fertőzöttek száma a fővárosban. Hasonló helyzet alakult ki a szintén baloldali vezetésű Miskolcon, ahol a helyiek kénytelenek voltak tömöttebb buszokon utazni.

Változások a Volánnál

Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járművein, és az első ajtón kell felszállni azokra a járatokra, amelyek nem érintik Pest megyét és Budapestet. A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, a május 11-i üzemkezdettől jelentős változások lépnek életbe a közlekedési társaság járatain. Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása - a járványügyi szabályozással összhangban - kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával.