Miközben már 42-re nőtt a Karácsony Gergely által felügyelt Pesti úti idősotthonban a halottak száma, addig a baloldali főpolgármester továbbra sem ment el az általuk felügyelt intézménybe, és semmilyen felelősséget nem vállal. Kiderült az is, hogy a legtöbb haláleset az idősotthonokat tekintve a főváros által fenntartott intézményekben történt. 

100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött meghaltak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik meghalt idősotthon lakója volt. A 100 meghalt emberből 74-en Budapesten található idősotthonban haltak meg, közülük 65-en Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 26-an vidéki idősotthonban.

A legfertőzöttebb ezek közül a Főváros által felügyelt Pesti úti idősotthon, ahol már 42 a meghaltak száma, és 305 lakónál igazoltak koronavírus-fertőzést. Mindemellett kiderült, hogy az idős emberek egy része rühes lett, olyan borzalmas körülmények voltak az otthonban.

Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 7 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik. 

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester eddig semmilyen felelősséget nem vállaltForrás: MTI/Balogh Zoltán

Napokig nem volt orvos az intézményben, de Karácsony ezt próbálta letagadni

Mint arról korábban beszámoltunk, napokig nem volt orvos április elején az intézményben, amikor kitört a járvány az idősotthonban. Már 42 halálos áldozata van a koronavírusnak az idősotthonban. Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos. A baloldali főpolgármester két héttel ezelőtt még azt mondta a népjóléti bizottság ülésén, hogy folyamatosan volt orvosi jelenlét az intézményben.

Március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe. Megmutattuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat. 

A kormánynak kellett cselekedni Karácsony helyett

A kormány már a koronavírus-járvány előtt meghozott bizonyos intézkedéseket, hogy mérsékelje a terjedést, valamint az idősek védelmében, ezzel szemben Karácsony Gergely főpolgármester nem készítette fel a helyi idősgondozást  - erről már a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője beszélt. Farkas Örs közölte: miközben a Pesti úti idősotthon gócponttá vált, lassan az összes ilyen fővárosi intézménynél ez a helyzet. 

Ma már az ilyen intézményekben élő emberek közül minden tizedik igazoltan fertőzött - fűzte hozzá.

A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy 59 ezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik ilyen intézményben élnek, közülük nagyjából 4 ezren laknak valamelyik fővárosi kezelésű otthonban. Az utóbbiak tíz százaléka fertőzött, miközben a nem a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokban élőknek a fertőzöttsége nem éri el az egy százalékot. 

Farkas Örs szomorúnak nevezte azt is, hogy a Magyarországon a koronavírus-járványban meghaltak közül minden hatodik egy fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki. 

„Ez oda vezethető vissza, hogy sok apró hiányosság mellett a főváros ezt a típusú felkészítést nem végezte el, az intézményrendszer nem állt készen arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljen" - fogalmazott a szóvivő.

Már 42-en haltak meg a Pesti úti idősotthonbanForrás: Koncz Márton - Origo

A Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés egybeesett a hazai járványhelyzet felfutásával

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatójából az is kiderült, hogy a legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, amely 209 esetet jelent, a legtöbb halottat pedig április 17-én regisztrálták, 19 főt. 

A hazai járványhelyzet felfutása tehát egybeesett a Pesti úti idősotthonban kitört nagyszámú megbetegedéssel, mivel azon a napon több mint 200 embert szállítottak el az intézményből. 

Az idősotthon kapcsán megszólalt az egyik ott meghalt ápolt hozzártartozója is. A megrendült férfi sok minden más mellett arról is nyilatkozott, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt orvos az intézményben. Elmondása szerint az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk - vagyis embertelen viszonyok vannak az idősotthonban. Cs. Krisztián legfontosabb állításait ebben a cikkünkben szedtük össze. 

Karácsony menekül a valódi cselekvés és a felelősség elől

Hétfőn az Országgyűlésben is téma volt a Pesti úti helyzet. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára bírálta Karácsonyt, aki szerinte Facebook-politizálást folytat és látványosan menekül az érdemi cselekvés és a felelősség elől.

Fenntartóként lenne dolga, erősebb védelmet kellene biztosítania az idősotthonoknak, amelyeket a főpolgármester nem készített fel a járványra - mondta. Hozzátette: akkor lehet újraindítani a budapesti életet, ha csökken az idősotthoni halálesetek száma.