Farkas Örs: Karácsony Gergely nem készítette fel a fővárosi idősgondozást a járványra

KARÁCSONY Gergely; TARLÓS István
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány már a koronavírus-járvány előtt meghozott bizonyos intézkedéseket, hogy mérsékelje a terjedést, valamint az idősek védelmében, ezzel szemben Karácsony Gergely főpolgármester nem készítette fel a helyi idősgondozást - mondta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Farkas Örs közölte: miközben a Pesti úti idősotthon gócponttá vált, lassan az összes ilyen fővárosi intézménynél ez a helyzet.

- fűzte hozzá.

A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy 59 ezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik ilyen intézményben élnek, közülük nagyjából 4 ezren laknak valamelyik fővárosi kezelésű otthonban.

Az utóbbiak tíz százaléka fertőzött, miközben a nem a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokban élőknek a fertőzöttsége nem éri el az egy százalékot.

Erről a hétvégén megjelent egy szemléletes ábra is Farkas közösségi oldalán.

Farkas Örs szomorúnak nevezte azt is, hogy

„Ez oda vezethető vissza, hogy sok apró hiányosság mellett a főváros ezt a típusú felkészítést nem végezte el, az intézményrendszer nem állt készen arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljen" - fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette, többféle vizsgálat is folyik, hogy a hiányosságokat feltárják, de

az egyik legsúlyosabb az orvosi felügyelet hiánya volt.

- jelentette ki Farkas Örs.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azzal kapcsolatosan, hogy hogyan válhatott a Pesti úti idősotthon az ország legnagyobb járványügyi gócpontjává, alább nézhetnek meg egy, még május elsején készült videót.