Kásler Miklós: A lehető legrosszabb forgatókönyvre készültünk

koronavírus
Pásztázó elektronmikroszkóppal készített felvétel egy erősen fertőzött sejtről
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi rendszer felkészítésével indokolta a kórházi ágyak kiürítését Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy a járvány nagyon sok hasznos tanulsággal is szolgál.
Vágólapra másolva!

"A járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon. A kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy

- indokolta a kórházi ágyak kiürítését Kásler Miklós.

Dolgoznak még az elszámoláson

A tárcavezető az egészségügy újraindításával kapcsolatos menetrend kapcsán elmondta: 2-3 hétre előre terveznek, és a járvány kontrollálásától is függ, hogy a 4 lépcsősre tervezett intézkedéscsomagból melyik mikor következhet be. A május 4-től elrendelt első csomag kapcsán elmondta:

A miniszter közölte azt is, azt, hogy hány beteg jutott át a járványon különös tünetek vagy panasz nélkül, jelenleg nem tudjuk megítélni. De az idősotthonokra és az egészségügyi intézményekre, ahol nagyobb számban lehet fertőzés, fokozott figyelemmel kell lenni. A miniszter elmondta, jelenleg még dolgoznak az egészségügyi szolgáltatók járvány miatti többletköltségek elszámolásának pontos technikáján.

Kásler Miklós úgy fogalmazott: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a jelen körülmények között egy bázisfinanszírozást nyújt,

a járvány végén pedig előreláthatóan kompenzációt is be kell építeni a rendszerbe.

Hangsúlyozta azt is, hogy a miniszteri levél minden egészségügyi szolgáltatóra érvényes, legyen az akár magán-, akár egyházi vagy közszolgáltató.

Kásler Miklós: Sok tanulsággal szolgál a járvány Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hasznos tanulságok

A jövőről és az egészségügyi rendszer újragondolásáról szólva a miniszter elmondta:

Az interjúban Kásler Miklós beszélt arról a két klinikai vizsgálatsorozat - a vérplazma terápia és az immunválasz túlkapását gátló terápia, az IL–6 ellenes antitestkezelés Tocilizumab gyógyszerrel - részleteiről is, amelyek eredményeképpen sikerült súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek életét megmenteni.

Várakozásaink szerint hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt - tette hozzá.

A vérplazmaadásra a Dél-pesti Centrumkórház honlapján közzétett központi telefonszámon, e-mail címen és weblapon lehet jelentkezni. Fontos kiemelni, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett személyek plazmája – az Országos Vérellátó Szolgálat által biztosított megfelelő körülmények között – akár hónapokig is eltárolható és hasznosítható - mondta a miniszter.