Kimagasló a meghalt betegek száma a Karácsony Gergely által felügyelt idősotthonban

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság
Vágólapra másolva!
Hétfőn pontosan 100 főre nőtt az idősotthonokban országszerte meghaltak száma. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik koronavírus miatt meghalt ember idősotthonból származik. A 100 halálesetből 74 a budapesti idősotthonokban történt, a Pesti úti otthonból egyedül 42 ember halt meg - hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítését és használatát eddig 378-an vállalták – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes. Közölte, jelenleg 10 955 házi karantén van érvényben. A hétvégén a legtöbb esetben figyelmeztetéssel kellett élni a rendőröknek, vidéken 534 esetben kellett szabálysértési szankciót kiszabniuk.

- mondta az alezredes.

Kiss Róbert elmondta azt is, megváltoztak a Horvátországba való átlépés szabályai: aki Magyarországról akar átmenni, igazolnia kell, hogy van kinti ingatlanja, hajója vagy temetésre megy. A határokon Tompánál két-, Röszkénél háromórás várakozásra kell számítaniuk a teherforgalomban résztvevőknek – számolt be Kiss Róbert.

Sikeres járványkezelésről beszélt Müller Cecília Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sikeres járványkezelés zajlik

Az országos tisztifőorvos az elmúlt több mint két hónapról elmondta:

Volt olyan időszak, amikor a reprodukciós ráta alapján egy fertőzött személy két-három másiknak adta át a vírust.

Müller Cecília mindenkinek megköszönte, hogy fegyelmezetten, a hatóságokra, szakemberekre hallgatva közös sikerként értékelhetjük, hogy a környező országokhoz és Európa összes országához képest nagyon sikeres járványkezelés zajlott és zajlik mind a mai napig.

3284 igazolt fertőzöttet tartunk számon hétfőn. A tisztifőorvos hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy ennyi fertőzött van jelenleg, hanem a járvány teljes időtartama alatt összesen ennyi igazolt esetet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma 1905 fő, ha a gyógyultak (958 fő) és a meghaltak (421 fő) számát kivonjuk.

- mutatott rá Müller Cecília.

Jellemzően idős krónikus betegek haltak meg

A tisztifőorvos azt mondta: a halálozásokat tekintve Európa alsó harmadában van hazánk, és a járvány időtartama alatt nem volt kimutatható többlethalálozás. Természetesen a halálesetek mindannyiunkat megráznak – fogalmazott, hozzátéve:

Mint mondta, 40-49 év között nyolcan, 30-39 év között hárman haltak meg a 421 főből.

Jelenleg továbbra is két gyermekkorú fertőzöttet tartunk nyilván, de állapotuk kielégítő

– számolt be Müller Cecília. Az összes fertőzött 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő. Ez nem ad okot különösebb következtetésre a tisztifőorvos szerint, hiszen megfelel a magyarországi korfának. A területi eloszlásról azt mondta, továbbra is Budapest, Pest megye és Fejér megye vezet a fertőzöttek számában.

Visszatekintve az elmúlt időszakra a tisztifőorvos elmondta,

Földrajzi eloszlás szempontjából Budapest és Pest megye területén a legmagasabb továbbra is a fertőzések száma (a kórházi és szociális intézményi esetszámokat levonva is).

Hétfőn pontosan 100 főre nőtt az idősotthonokban országszerte meghaltak száma. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik meghalt idősotthonból származik. A 100 elhunytból 74 fő a budapesti idősotthonokból halt meg, a Pesti úti otthonból 42 fő.

Müller Cecília örömmel számolt be arról, hogy ez idáig 118-an gyógyultak meg az idősotthonokban megbetegedettek közül.

A Pesti úti idősotthonban nagyon sokan haltak meg a koronavírus miatt Forrás: Koncz Márton- Origo

Köszönet nekik

A tisztifőorvos megköszönte a mentők munkáját, amelyet a koronavírus-járvány idején végeznek, valamint az ápolók munkájáért is háláját fejezte ki. Az ápolók hete kapcsán Müller Cecília köszönetet mondott mindannyiuknak az áldozatkész munkájukért, amely végigkíséri az egész életünket. A járványos időszakban külön köszönet azért, hogy mellettünk vannak és segítenek – fogalmazott a tisztifőorvos.

A gyógyult koronavírusos betegek leveleiből is kiderül, hogy milyen sokat köszönhetnek az ápolóknak – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta,

erről számolt be a főigazgató is. Hamarosan helyszíni szemlén is meggyőződnek arról, hogy kész-e az intézmény arra, hogy új beteget vegyenek fel.

A hatósági házi karanténok helyszíni ellenőrzését március 12. óta végzi a rendőrség, és összesen 1684 magatartásszegést tapasztaltak, vagyis csak 0,41 százalék a szabályszegések száma – számolt be Kiss Róbert, aki köszönetet mondott a lakosság fegyelmezettségéért. A tisztifőorvos az Origo kérdésére elmondta, akiknél súlyosabbak a tünetek, azoknál 5-6 hétig is eltarthat a gyógyulás folyamata.

Karácsony Gergely kérése nem érkezett meg

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester budapesti adatokra vonatkozó kérése hétfő reggelig sem érkezett meg. A Budapestet és Pest megyét érintő lépéseket a szerdai kormányülésen tárgyalják majd - mondta kérdésre a rendőr alezredes.