Soros örökre el akarja adósítani Európát, Magyarország szembeszállt, Brüsszel ezért akar büntetni

- Horizontal
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros receives the Schumpeter Award 2019 in Vienna, Austria on June 21, 2019. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Szerdán ismét Magyarországról tárgyalnak Brüsszelben, a menetrend kísértetiesen hasonlít a korábbi brüsszeli vitákhoz. Az uniós parlament és a nemzetközi baloldal azért akarja elítélni Magyarországot, mert a kormány egyértelműen és határozottan elutasította Sorosék legújabb tervét. Mint ismert, a tőzsdespekuláns a napokban jelentette be a második Soros-tervet, eszerint az európai országoknak nagy összegű örökhiteleket kellene felvenniük a koronavírus-járvány miatt. Vagyis olyan hiteleket, amelyek kamatát örökké kell fizetni. A magyar kormány azonnal nemet mondott a tervre, erre válaszul a nemzetközi baloldal bosszúhadjáratot hirdetett.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi baloldal ismét politikai motivációjú támadást indított Magyarország ellen, aminek részeként szerdán meghallgatást tartanak Brüsszelben. A módszer a szokásos: az Európai Parlament zöldpárti frakciójának kezdeményezésére, a baloldali pártok és egyes néppárti képviselők támogatásával szerdán délután a "magyarországi helyzetről" fognak vitázni a képviselők. Bár a hivatalos indoklás szerint a koronavírus-törvény, és annak a jogállamiságra gyakorolt hatása miatt kerül sor a vitára, a háttérben Soros György újabb terve van.

Határozott magyar nem az újabb Soros-tervre

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére több elképzelés is született az elmúlt időszakban. Mint ismert, a magyar kormány történelmi jelentőségű és méretű gazdaságélénkítő akciótervet hirdetett.

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Csakhogy nem mindenki így gondolkodik, Soros Györgynek például a hitelfelvétel jutott azonnal eszébe. A korábban több ország gazdaságát is megtámadó milliárdos spekuláns a Der Spiegelben állt elő elképzeléseivel, amelyből kirajzolódik legújabb terve, az európai országok eladósítása. Írásában arra szólította fel a brüsszeli vezetőket, hogy az Európai Unió hozzon létre egy új típusú adósságpapírt a koronavírus okozta gazdasági problémák kezelésére. Ennek a tőkéjét nem kellene visszafizetni, viszont a kamatait örökké. A magyar közvélemény egyértelműen elutasítja a második Soros-tervet: a Századvég felmérése szerint a magyarok több mint háromnegyede (76 százalék) elutasítja Soros tervét Európa idők végezetéig szóló eladósítására.

A gazdasági akciótervet hirdető Magyarország volt az első ország, amelyik nemet mondott a spekuláns terveire. "Azt írta, hogy az unió nagy összegű kölcsönöket vegyen fel, és folyamatos kamatfizetés legyen ehhez a kölcsönhöz. Ebben a helyzetben kell megvédeni Magyarország érdekeit" - tette egyértelművé álláspontját Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott április 24-ei interjújában. A miniszterelnök az amerikai milliárdos írását úgy kommentálta, hogy megszületett a második Soros-terv.

Magyarországot azért vitték ismét az uniós parlament elé, és azért akarják elítélni, mert egyértelműen és határozottan elutasította Soros elképzeléseit.

Soros György amerikai milliárdos gazdasági tervének elutasítása miatt ismét meghallgatják Magyarországot Brüsszelben Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Abszurd felvezetés szerdára

Brüsszelben már a korrektség látszatára sem adnak, egészen abszurd felvezetése lett a csütörtöki vitának.

Varga Judit igazságügyi miniszter hiába kérte David Sassolitól, az EP szocialista elnökétől, hogy akár személyesen, akár online bejelentkezéssel felszólalhasson az - egyébként távmunkában ülésező - parlamentben, az olasz politikus elutasította azt. Varga Judit megjegyezte, ezzel az EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érintett fél személyes meghallgatását akarja ellehetetleníteni.

A V4NA nemzetközi hírügynökség írta meg, hogy Varga Judit második kérését is elutasította Sassoli.

A sikertelen próbálkozások után Sassoli - az utolsó pillanatban - Orbán Viktort hívta meg csütörtök reggelre. A miniszterelnök levélben azonban azt válaszolta az olasz politikusnak, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. Ezzel valójában Magyarország sokkal magasabb szinten képviselteti magát, mint az Európai Bizottság, amely egy államtitkárt küld.

Összehangolt támadás

A tőzsdespekuláns és az őt kiszolgáló nemzetközi baloldal az utóbbi időszakban a megszokottnál is erőteljesebben és gyakrabban támadta Magyarországot.

Hétfőn (az egyébként Soros által támogatott) Project Syndicate nevű portál interjút közölt Sorossal, amelyben külön kitért Magyarországra. Azt mondta, hogy a "fogságban tartott magyar parlamenttel" diktátornak neveztette ki magát Orbán Viktor.

Aznap nemcsak őt, hanem egyik legfőbb brüsszeli bizalmasát, Guy Verhofstadt belga liberális politikust is "megszólaltatta" a portál. Az ALDE volt frakcióvezetője Hitler felhatalmazási törvényéhez hasonlította a magyar koronavírus-törvényt. Ebben semmi váratlan nincs, Verhofstadt - az amerikai spekuláns egyik legfontosabb brüsszeli politikusaként - évek óta a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója.

Régi szövetségesek: Guy Verhofstadt kezet ráz Soros Györggyel 2007 májusában Brüsszelben Forrás: AFP/Benoit Doppagne

Nincs vége a sornak: a hazai Soros-világ is beszállt a Magyarország elleni hadjáratba. Kedden nyolc "civil" szervezet bejelentette, közösen részt vett azon a konzultáción, amit az Európai Bizottság indított az első jogállamisági jelentéséhez kapcsolódóan. "Abban bízunk, hogy az Európai Bizottság jelentésében majd konkrét, számon kérhető javaslatokat fogalmaz majd meg a tagállamoknak" - írták számonkérő hangnemben. 50 oldalas, angol nyelvű anyagukban a szokásos érveikkel támadták Magyarországot, így előkerültek a "korrupció", "igazságszolgáltatás", valamint "a fékek és egyensúlyok" kulcsszavak. Ezekből az apróbb mozzanatokból az látszik, hogy a Soros-hálózat beavatkozást vár Brüsszeltől Magyarország ellen.

A magyar baloldali sajtó Sorosnak hízeleg

A hazai baloldali médiában látványos verseny indult azzal kapcsolatban, melyikük tud jobban hízelegni Sorosnak. Az Index Verhofstadt cikkét úgy próbálta jelentősebbnek beállítani a valóságosnál, hogy 2009 óta hivatalban lévő frakcióvezetőnek nevezte Verhofstadot, aki tavaly belebukott a liberálisok korrupciós botrányába és leváltották. A "Jó ötlet Sorostól az 1000 milliárd eurós pénzosztás?" című cikkben pedig arra jutottak, hogy jó ötlet Sorostól az 1000 milliárd eurós pénzosztás. A lap egy korábbi cikkében is foglalkozott az amerikai milliárdos elképzelésével: a kérdésfelvetés, és az arra adott válasz kísértetiesen hasonló volt az előzőhöz. "Ördögi vagy zseniális a "második Soros-terv?" - a cikk címe, az anyag pedig inkább a zseniális irányába hajlik. Még korábban nagy hatású filozófusnak is nevezték Sorost.

Nem hátrál a kormány

Hiába azonban az amerikai üzletember - és a gazdasági elképzeléseit támogató - brüsszeli elit bosszúhadjárata, a jelek szerint a magyar kormánypártok nem fognak meghátrálni. "Soros olyan kölcsönt akar adni Európának, amelynek a tőkerészét ugyan nem kell visszafizetni, de a kamatait lejárati idő nélkül örökre törleszteni kell.

- szögezte le Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is bírálta az aktivizálódó Sorost. "Neki semmi sem szent, ha politikai haszonszerzésről van szó" - írta közösségi oldalán.