Soros egyik szervezete írta a Bertelsmann országjelentésében a Magyarországot lejárató részt

- Horizontal
Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros talks to the audience after receiving the Schumpeter Award 2019 in Vienna, Austria on June 21, 2019. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
A Bertelsmann Alapítvány minapi tanulmánycsomagjának hazánkról írott abszurditásait leplezi le az Alapjogokért Központ elemzése - írja a Magyar Nemzet. A politikai motivációból elkészített, elfogult dokumentumnak Magyarországgal foglalkozó részét a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott Political Capital munkatársai készítették. A szervezet közte volt annak a nyolc Soros-szervezetnek, akik lejárató jelentést készítettek hazánkról az Európai Bizottságnak. 
Vágólapra másolva!

Néhány napja jelent meg a Bertelsmann Alapítvány Transformation Index (BTI) elnevezésű, a készítők meghatározása szerint átalakulásban lévő országokról készített tanulmánycsomagja, amely minden valóságalapot nélkülöző, lesújtó képet ad Magyarországról. A szerzők szerint a 2006 és 2010 közötti Gyurcsány–Bajnai-időszakhoz képest szinte az összes kategóriában (49-ből 44-ben) jelentősen romlott Magyarország és a kormányzat teljesítménye. Értékelésük alapján hazánkat több mutatóban olyan országok is megelőzik, mint Afganisztán, Irak, Sierra Leone vagy Kelet-Timor.

A Bertelsmann Alapítvány indexe kétévente azt hivatott bemutatni, hogy 137 ország milyen állapotban van a demokratikus-politikai-gazdasági átalakulás, a kormányzás hatékonysága, minősége és átláthatósága terén. A tanulmánycsomag részét képezik az országjelentések, amelyekben egy több tíz oldalas indokolás keretében az államokat 49 mutató, mérőszám segítségével az adott értékelést készítő „szakértők elemeznek".

A Political Capital a háttérben

Az Alapjogokért Központ (AK) elemzése arra hívja fel a figyelmet, a nyilvánvalóan politikai szándékkal megírt jelentés hazánkról szóló fejezetének szinte teljes egészét

a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott Political Capital munkatársai készítették.

Az Alapjogokért Központ rámutat, a jelentés készítőinek háttere, az abban alkalmazott, tudományosnak álcázott módszertan, az értékelés politikailag elfogult, a valósággal köszönőviszonyban sem álló megállapításai hasonlóak az elmúlt hetekben megjelent, több liberális NGO által készített „független" jelentésben foglaltakhoz.

Kihozták, hogy Gyurcsány alatt minden jobb volt

A Magyarországról szóló jelentésben a 2020-as mutatóink mind a 49 esetben rosszabb vagy ugyanolyan értékelést kapnak, mint a 2006-2010-es időszak közöttiek, amelyekre a Gyurcsány–Bajnai-kormányok csődközeli helyzetet produkáló tevékenysége esett. A szerzők szerint 44 esetben ez a mutató rosszabb vagy jelentősen rosszabb pontszámú 2020-ban, mint a 2006 és 2010 közötti érték, és összesen öt olyan mutató van, ahol az ország 2019-es pontszáma megegyezik a 2006-ossal.

A political capitalos szerzők szerint a magyar demokrácia, gazdaság és kormányzás 2006 és 2010 között szinte minden tekintetben jobb állapotban volt, mint 2020 elején. A készítők szerint ez alapján, míg hazánk 2006-ban az 5., 2020-ban már csak a 25. helyet foglalja el az összesített rangsorukban. Így olyan országok előzik meg hazánkat, mint Ukrajna, Bolívia, Benin, Gambia, Bhután vagy éppen Kelet-Timor. További abszurditás a bertelsmannos jelentésben:

  • 2006-ban a Gyurcsány-kormányzás alatt, az őszödi beszéd és a kilenc százalék feletti költségvetési hiány évében hazánk a gazdasági mutatók terén a kimagasló 7., 2020-ban már csupán a 22. országként teljesített.
  • a kormányzás terén 2006-ban a 14., 2020-ban pedig már csak a katasztrofális 93. helyen áll Magyarország. Itt olyan országok előzik meg hazánkat, mint Afganisztán, Angola, Honduras, Mozambik, Zambia, Banglades, Pápua-Új-Guinea, Gabon, Sierra Leone, Togo, Etiópia, Burkina Faso, Dzsibuti, Niger, Libéria, Malawi, Kolumbia, Kelet-Timor, Gambia vagy Benin.
  • az irányítási teljesítmény terén Magyarország 2006-ban a 11. volt, 2020-ban már csak a 82. helyre tudott felkúszni.

A legdurvább hazugságok

Az Alapjogokért Központ ezután még azt is összeszedte, mik voltak a furcsa országjelentés legfőbb hazugságai.

  • Magyarország a monetáris politika területén rosszabbul teljesített az elmúlt tíz évben, mint 2006 és 2010 között a Gyurcsány–Bajnai-kabinetek alatt.
  • Magyarország a fiskális politika terén is jobban teljesített a Gyurcsány–Bajnai-időszakban, mint az elmúlt tíz évben.
  • A baloldali auktorok az ország 2020. eleji gazdasági teljesítményét ugyanolyanra értékelték, mint a 2006 és 2010 közötti időszakban.
  • hazánk sokkal rosszabbul teljesít ma a jövedelmi egyenlőtlenségek terén, mint 2007-ben, és szerintük a miénk az egyik legegyenlőtlenebb társadalom az unióban.
  • A bertelsmannos jelentés szerint a nyugdíjasok szegénységnek való kitettsége is jelentősen romlott a Gyurcsány–Bajnai-korszakhoz képest.

Az elemzőcég az összes állítást tételesen megcáfolta, majd némi iróniával hozzátette, hogy "az elemzés frissességét és tárgyszerűségét az is mutatja, hogy szerinte a kormány még mindig a közigazgatási bíróságok bevezetését tervezi a bírói függetlenség felszámolása céljából, holott a téma már több mint egy éve lekerült a napirendről. Szintén groteszk, hogy a baloldali országjelentés még ott tart: 2019-ben két fontos választás is lesz Magyarországon, ami próbára teheti az "orbáni rezsimet".

A Bertelsmann korábban Bajnai partnere volt

Ahogy az Alapjogokért írja, a "Transformation Index (BTI)" összeállításáért felelős Bertelsmann Alapítvány korábban a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány nemzetközi partnere volt, amelyből a volt kormányfő pártja, az Együtt nőtt ki. A Bertelsmann-cégcsoport barátai Brüsszelben többek között: Jean-Claude Juncker, volt EB-elnök, és a hazánkat szintén mindig támadó Viviane Reding, volt EU-biztos, hogy csak a legismertebbeket említsük".

A magyar RTL Klubot is tulajdonló médiaóriás brüsszeli befolyásának veszélyeiről pedig a hazánk iránti barátsággal nem vádolható Politico.eu írt részletes, leleplező elemzést. További tény: a jelentés magyar készítői között – Ágh Attilát leszámítva, aki a Kádár-rendszerben 1980-tól 1990-ig a Külügyi Intézet igazgatóhelyettese, megbízott igazgatója volt – kizárólag a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül finanszírozott Political Capital kutatóit találjuk. Az sem mellékes körülmény, hogy a Political Capital a Gyurcsány-Bajnai-kabinetek alatt több százmillió forintos szerződéseket kapott tanácsadásra.

Érdekesség Orosz Annának, a Momentum Mozgalom volt elnökségi tagjának feltűnése a kutatók között. Kérdéses, mennyire lehet hiteles a véleménye Újbuda jelenlegi ellenzéki alpolgármestereként.

Az Európai Bizottságnál támadják Magyarországot

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Soros György hazai szervezetei, köztük a Political Capital, közleményben jelezték, részt vettek az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentésének elkészítésében. Az uniós szervhez eljuttatott 50 oldalas, angol nyelvű dokumentum összeállításában közreműködött

  • az Amnesty International Magyarország,
  • a K-Monitor,
  • a Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee,
  • a Mérték Médiaelemző Műhely,
  • a Political Capital (HU),
  • a Romaversitas Alapítvány,
  • a TASZ és
  • a Transparency International Magyarország.

Magyarán, a forgatókönyv a következő: a Soros szervezetek - köztük az Bertelsmann országjelentésében közreműködő Political Capital - Magyarországról megírták a szokásos vádjaikat, ami jó eséllyel az ősszel nyilvánosságra hozott brüsszeli jelentésben (szó szerint) köszön majd vissza.