Egy svájci férfi több mint kétezer nyugtatót akart becsempészni az országba. A gyógyszer Magyarországon illegális.

A férfi tavaly novemberben akart bejutni az országba a röszkei határnál. A határőrnek nem jelentett be vám- és adóköteles árut. A hatóság tételes vámvizsgálat mellett döntött és az autó csomagtartójával közel negyven dobozban összesen 2500 tablettát találtak, amiket a férfi magáénak vallott. A gyógyszereket Magyarországon nem lehet árulni. Hatóanyagukat tekintve a nemzetközi egyezmények szerint pszichotróp anyagnak minősülnek, itthon vénykötelesek, álmatlanság rövid távú kezelésére, sebészeti beavatkozások előtt nyugtatásra használják, maximum két hétig lehet használni.

Forrás: Shutterstock

A férfinél rengeteg volt ezekből, ezért ki lehet zárni, hogy magának vette. Magyarországra kizárólag engedéllyel rendelkező gyártó, vagy nagykereskedő hozhatta volna be ekkora mennyiségben ezeket a gyógyszereket, az átszállításhoz pedig szintén gyártó, vagy nagykereskedő megbízása kell.

A férfinak sem engedélye, sem megbízása nem volt.

Az ügyészség pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás miatt emelt vádat és azt javasolta, hogy a bíróság utasítsa ki az országból és kobozza el a gyógyszereket.