Merkely Béla: Aki elmegy a szűrésre, a családját is védi

2020.05.13. 23:11

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, a családját is védi - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este, hozzátéve, hogy őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást.

Merkely Béla azt mondta: ősszel ugyanakkor ismét "szezonális kihívással" kell majd szembenézni, ám addigra "még jobban fel tudunk készülni",  mert ismerik a megelőzési szabályokat, azt, hogy milyen a vírus, milyen betegséget okoz, és a betegeket hogyan kell kezelni. 

Mindaddig azonban, amíg vakcina vagy gyógyszer nem áll rendelkezésre, nem lehet kijelenteni, hogy megszűnt a fertőzésveszély  - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha lesz a koronavírus-fertőzésnek második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt. A négy orvosegyetem által végzett reprezentatív szűrőprogram keretében a meghívott 18 ezer emberből, immár 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton.

A Semmelweis Egyetem vezetésével országos koronavírus-szűrővizsgálatot indított a négy hazai orvosképző. Képeken a solymári helyszínFotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel kapcsolatban mindenkit arra kért, hogy tegyen eleget a meghívásnak. Ugyanis minél többen vesznek részt a szűrésen, annál részletesebb adatok állnak majd rendelkezésre. Nem csupán az országos átfertőzöttségi helyzetről, hanem regionálisan is adatokat kapnak. 

Vagyis aki elmegy a szűrésre, a családját is védi, hiszen a közvetlen környezetének is hasznosítható adatokkal szolgálhat a szűrőprogram. 

A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy ez 30 ezer és 90 ezer közé tehető. A szűrés előrehaladtával pontosabb adatokat kaphatnak, úgy tűnik, hogy a százezret nem haladja meg a fertőzöttek száma.

További részadatokat nem kívánnak közölni, a szűrőprogram végeredményét két héten belül nyilvánosságra hozzák - mondta Merkely Béla.