Merkely Béla: A PCR-teszt adatai nagyon jók, de a járványveszély nem múlt el

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, belváros, maszk, védőmaszk, járókelő
Vágólapra másolva!
Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

A rektor szerint a járvány egy esetleges második hullámát akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből. Ezért azt kérte, hogy

Még néhány ezren vannak olyanok, akik nem jelentek meg - tette hozzá.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Forrás: Origo

Kiemelte, a mostani a legnyugodtabb szakasza a járványnak, ami azt is jelenti, hogy

hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése.

Hozzátette, a tesztekkel nemcsak országos, de regionális képet is kialakíthatnak, így tisztában lesznek azzal, hogy hol vannak azok a gócpontok, ahol a "parázs lángra kaphat", és újabb megbetegedések lehetnek.

- mondta Merkely Béla, hozzátéve, az alatt az idő alatt, amit most nyertek, nagyon sok információt fel tudnak dogozni, amelyek hatékony kezelést hozhatnak.

Járókelők maszkban sétálnak Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olasz és a magyar járványügyi helyzetet összehasonlítva Merkely Béla azt mondta, azok mennyiségében és minőségében is eltérnek egymástól: az olaszokat meglepte a járvány, amely próbára tette a helyi egészségügyet, míg

Magyarországon később jelent meg a koronavírus, és nagyon gyors válaszokat adtak rá.

Merkely Béla hozzátette, az olaszokhoz hasonlóan sokat szenvedtek a járványtól a spanyolok, a britek és a belgák is, viszonylag jól viselték a krízist a németek, az osztrákok és a visegrádi országok.