Harmadik napja nincs új koronavírus-fertőzött Új-Zélandon

koronavírus Új-Zéland
A security guard stands outside a COVID-19 coronavirus clinic in Lower Hutt, near Wellington, on April 20, 2020. - New Zealand will ease a nationwide COVID-19 lockdown next week after claiming success in stopping "an uncontrolled explosion" of the virus, Prime Minister Jacinda Ardern said on April 20. (Photo by Marty MELVILLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Újra kinyithatnak az éttermek csütörtöktől, ahogyan a mozik és a játszóházak is. Jövő hétfőn újraindul a tanítás az iskolákban. Új-Zélandon 1497 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 94 százalékukat (1411 ember) már gyógyultnak nyilvánították. Az eddigi halálos áldozatok száma 21 fő. 
Vágólapra másolva!

Országosan 6568 újabb vírustesztet végeztek, az eddigi tesztelések száma ezzel 209 613-ra emelkedett - tette hozzá a minisztérium. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a szociális távolságtartás szabályait továbbra is mindenkinek be kell tartani, úgy is, hogy a hatóságok megengedték, az üzleti szféra legtöbb szereplője újraindítsa működését.

A riasztás szintjét március végétől egy hónapon át 4-es fokozaton tartották, ami az egész országra vonatkozó kijárási korlátozásokkal járt. A könnyítések értelmében csütörtöktől

újra kinyithatnak az éttermek, mozik, játszóterek és fitnesztermek,

és jövő hétfőn újrakezdődik az iskolai oktatás is.

Szerda éjféltől 2-es fokozatra enyhítették a járványügyi riasztás szintjét, hogy újraindíthassák az ország gazdaságát Forrás: AFP/Marty Melville

- figyelmeztetett Peeni Henare polgári védelmi miniszter, bejelentve a március 25. óta érvényben volt országos veszélyhelyzet feloldását. "Ahhoz, hogy ne engedjük ki a kezünkből az eddig elért eredményeket, fontos követnünk a riasztási szintnek megfelelő előírásokat" - mondta.

A wellingtoni kormány csütörtöktől nyitja meg a járvány miatt leállt gazdaság fellendítésére létrehozott, 50 milliárd dolláros (mintegy 10 ezer milliárd forint) költségvetési alapját, amelyből egyebek között infrastrukturális, egészségügyi és lakhatási projekteket készülnek finanszírozni, és folytatják a keresetek széles körű kiegészítését.

A kormány mindazonáltal arra figyelmeztetett, ez is kevésnek bizonyulhat ahhoz, hogy megakadályozza további ezrek állásvesztését, és a vállalkozások egy részének tönkremenetelét. A gazdaságélénkítési programot összehangolják Jacinda Ardern miniszterelnök újraválasztási kampányával, hogy középbal irányultságú kormánya konszolidálni tudja támogatottságát a szeptemberi választásokig.