Magyarország azon országok között van, amelyeknek Japán ingyenesen biztosít a koronavírus kezelésében eredményesnek mutatkozó gyógyszert - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Tosimicu Motegi japán külügyminiszterrel, aki gratulált a járvány magyarországi kezeléséhez.
Köszönetet mondott japán kollégájának, amiért 

Magyarország azon 30 ország közé kerülhetett, akiknek Japán ingyenesen ad az Avigan nevű gyógyszerből,  amely a koronavírusos betegek kezelése során kifejezetten kedvező eredményeket mutatott.

A külügyminiszter azt írta, hogy 12 200 ilyen tablettát kap Magyarország, ez száz beteg kezelésére elegendő. A Magyarországnak szánt gyógyszereket már legyártották, most a szállítás előkészítése zajlik.

Megjegyezte: jó hír, hogy Japán nyitott arra, hogy a jövőben kutatási együttműködés jöjjön létre ebben a kérdésben ottani és magyar szakemberek között. Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy 170 japán vállalat összesen 35 ezer magyar embernek ad ma munkát Magyarországon. E cégek szerepe megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság teljesítményében, ezért a kormány szerdán úgy döntött, hogy  korlátozásmentessé teszi japán üzletemberek, mérnökök és gazdasági szakemberek beutazását Magyarországra. Arról is beszámolt, hogy évente száz japán ösztöndíjas tanul Magyarországon, és a japán diákok körében egyre népszerűbbek az orvosi, a zenei és a művészeti képzések, így újabb hallgatók érkezése várható.

Megállapodtak abban, hogy a járvány elmúltával közvetlen légi járatot indítanak Tokió és Budapest között, Japán Tocsigi tartománya pedig biztosítani fogja a magyar sportolóknak a helyszíni felkészülés lehetőségét a jövő évre halasztott olimpia előtt - írta a miniszter közösségi oldalán.