Annyi kézfertőtlenítő van, hogy már exportra is jut

2020.05.14. 08:56

A mostanra a korábban hiánycikknek számító kézfertőtlenítő ellátása stabilizálódott az országban, ezért a hazai cégek felkészülhetnek az exportlehetőségek kiaknázására. A Hungaro-Gal március közepe óta 300 ezer liter terméket állított elő az átalakított gépsorain, és a kialakult helyzet miatt már az Egyesült Államokba és Spanyolországba is szállít kézfertőtlenítőt.

A Vanessa Research amerikai alapítású orvosbiológiai cég által tavaly felvásárolt Hungaro-Gal Kft. a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyével, a WHO ajánlásának megfelelő receptúra alapján gyártja a kézfertőtlenítőt 2020 márciusa óta. A vállalat üzemének gépsorain korábban alkoholtartalmú spray formájú készítményt állítottak elő. A gyártósor átállításával - és a 45 fős létszám megduplázásával - napi 24 órában 3 műszakban 8000 liter készterméket termelnek naponta 300ml, 500ml, 1000ml és 5 literes kiszerelésben. 

Az ügyvezető elmondása szerint érzékelhető - köszönhetően részben a nemzeti összefogásban résztvevő nagyvállalatoknak -, hogy a kézfertőtlenítő ellátásra vonatkozó országos kereslet-kínálat egyensúlyba került, és a gyógyszertárban, kiskereskedelemi láncok polcain folyamatosan és nagy mennyiségben elérhetők a termékek.

A kép illusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ugyanakkor a Hungaro-Gal vezetősége új tendenciákat tapasztal a magyar piacon: „Alig néhány hete még az volt a cél, hogy a kézfertőtlenítő-hiányt orvosoljuk az országban, és valamennyi ember számára elérhetővé tegyük a termékeket. A felvásárlási láz csillapodásával azonban a vásárlók által támasztott magasabb elvárások is megjelentek – mint a kellemesebb illat, jobb állag, kisebb kiszerelés -,  így a termékfejlesztés is egyre inkább ezen igények kielégítésének irányába halad, mely komolyabb fejlesztőlaboratóriumot, tapasztalt technológus és gyógyszerész szakembereket igényel. Korszerű technológiákat alkalmazó gyógyszergyártóként mi erre már a kezdetektől hangsúlyt fektettünk, és arra is, hogy  az értékesítés olyan ellenőrzött partnereken keresztül történjen, akiket ebben a járványidőszakban nem a túlzott profitszerzés motivál  – mondta Krümmer Bence, a Hungaro-Gal Gyógyszergyártó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető úgy látja, hogy a megnövekedett magyar gyártói kapacitások és a piac telítettsége miatt a hazai cégek elgondolkodhatnak azon, hogy  a külpiacokra is kilépjenek kézfertőtlenítő termékeikkel és Magyarország régiós, sőt európai fertőtlenítőszer-ellátóvá váljon. A Hungaro-Gal kézfertőtlenítő szállítmányai már heti rendszerességgel érkeznek Spanyolországba és az Egyesült Államokba, ezzel is segítve az ottani védekezést. Az exportpiacok kiszolgálása mellett, a társaság teljes mértékben felkészült a hazai újra nyitó intézmények, kiskereskedelmi láncok, szolgáltató és vendéglátó egységek kézfertőtlenítő-ellátására.