Megfosztották anyámat az emberi méltóságától, ez bántani fog, amíg élek - újabb rokon szólalt meg

2020.05.14. 11:00

„Begyógyszerezték az anyámat, hogy ne kelljen vele törődni, és nagyon gyanús külsérelmi nyomok is voltak rajta" - ezt mondta a Ripostnak Csüri Krisztián, akinek idős édesanyja a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában halt meg még március végén. Mint ismert, az intézményben gócpont alakult ki a koronavírus-járvány idején, ahol eddig már több mint negyven ember meghalt, és több százan fertőződtek meg. 

Csüri Krisztián hivatalos, kórházi dokumentumokkal kereste meg a Ripostot. Ezek szerint az idős asszonyt indokolatlanul tömték pszichiátriai gyógyszerekkel - miközben a fia szóban és írásban is kifejezetten kérte, hogy ne adjanak ilyen szereket neki, hiszen semmiféle ilyen betegsége nincsen. A dokumentumok kiszáradásról és egy különös „elesésről" is szólnak.

A kórházi zárójelentés szerint az asszony egyáltalán nem szorult pszichiátriai gyógyszerekre, biztosan nem szenvedett demenciában, és nem volt érelmeszesedése sem. Ennek ellenére a Pesti úti otthonban a legdurvább pszichiátriai gyógyszerekkel tömték.  Miután meghalt, készítettek egy halottvizsgálati jegyzőkönyvet, amibe minden alap nélkül azt írták: 10 éve demenciában szenvedett, és 20 éve érelmeszesedése volt. Fia szerint azért állították, hogy demens volt édesanyja, hogy igazolni tudják a rendszeres gyógyszerezéseket annak ellenére, hogy ő írásban kérte, ne adjanak pszichiátriai tudatmódosítókat az édesanyjának.

Katonák fertőtlenítik a Pesti úti Idősek OtthonátForrás: Koncz Márton - Origo

A Ripostnak egy háziorvos elmondta, hogy a halotti jegyzőkönyvbe a korábbi betegségeket a meglévő zárójelentések, illetve a hozzátartozók vagy jelen esetben az otthon dolgozóinak bemondása alapján írják be. Vagyis a meghalt asszonyról az otthonban minden alap nélkül állíthatták, hogy demens, és régóta érelmeszesedése volt. 
Egyik sem volt - mondta a lapnak Csüri Krisztián, hozzátéve, hogy Ezzel a mesével próbálták alátámasztani, hogy miért kapta azt a rengeteg nyugtatót, amitől folyamatosan kába volt. De nem volt rá szüksége! Az anyámat azért gyógyszerezték be, hogy ne kelljen törődni vele! A férfi kérte az otthont, hogy mondják meg, milyen gyógyszereket adnak az édesanyjának, de határozott kérésére sem árulták el neki.

Betegek elszállítása az otthonbólFotó: Koncz Márton - Origo

Elesés és kiszáradás

Az idős asszony decemberben bekerült a Bajcsy kórházba, mert az idősotthonban elesett és kitörtek a fogai. A kórházban készített zárójelentést sem mutatták meg Csüri Krisztiánnak, csak már édesanyja halála után, melyből az derül ki, hogy nemcsak az állítólagos elesés, hanem kiszáradás miatt került kórházba.

A felvételekor összegezték, milyen gyógyszereket kap,  és ezek között volt egy erős, a skizofréniára alkalmazott gyógyszer és nyugtatók is.  

Csüri Krisztián állítja: biztosan tudja, hogy édesanyjának nem volt ezekre szüksége. A zárójelentés szerint anyám idegrendszere ép volt, neurológiai eltérést sem tapasztaltak a kórházban, ez alátámasztja, hogy nem voltak pszichés betegségei. Az egyetlen ok, amiért ezeket kaphatta, hogy ne kérjen és ne tegyen szóvá semmit, magyarán, ne kelljen vele törődni! 

 - mondta a férfi a Ripostnak. 

Külsérelmi nyomok, kitört fogak

A márciusban meghalt asszony fia elmondta azt is, hogy nem egyszer külsérelmi nyomokat látott rajta, amit mindig azzal magyaráztak, hogy elesett. A fogai is kitörtek, de nem törődtek vele, nem etették meg. 

Mindez mérhetetlenül felháborít és elkeserít. Megfosztották őt az emberi méltóságától, a szabad akaratától, élete utolsó hónapjait kábán, kiszolgáltatva kellett töltenie. Ez bántani fog, amíg élek  - mondta.

Csüri Krisztián mellett még legalább ketten állítják azt, hogy hozzátartozójuk nemcsak a koronavírus következtében halt meg, hanem a nem megfelelő ellátásnak köszönhetően is. Felelősségük teljes tudatában állítják, hogy nem törődtek megfelelően a betegekkel, nem mosdatták, etették őket, hagyták, hogy rüh, felfekvés kínozza őket, nem vették észre, hogy kiszáradnak. 

Ahogy arról korábban már többször beszámolt az Origo is, az intézményben nem volt folyamatosan orvosi felügyelet, amit egy idő után a főpolgármester, Karácsony Gergely is kénytelen volt elismerni. Ennek köszönhető az is, hogy az idősotthon a járvány egyik gócpontjává alakulhatott.

A hét elején Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a parlamentben bírálta Karácsonyt, aki szerinte Facebook-politizálást folytat, és látványosan menekül az érdemi cselekvés és a felelősség elől. 

Fenntartóként nem készítette fel a járványra az idősotthonokat, melyek számára erősebb védelmet kellett volna biztosítani - mondta az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK