Elképesztő mélypont az EP történetében a Magyarországról és a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott magyar törvényről szóló csütörtöki vita - mondta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi elmondta: ilyen még nem volt, egy "politikai megrendelésre készülő támadássorozatot" úgy vittek végig, hogy lehetőséget sem biztosítottak a magyar félnek a megszólalásra. Nem volt igazi vita, 20-25 ember volt az ülésteremben, hiszen a parlament két hónapja szinte nem működik - közölte. A képviselők 95 százaléka nincs Brüsszelben és nem tud részt venni a vitában - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: ami most igazán fontos, az a járvány elleni védekezés, ezzel kellene foglalkozni, nem "egy szélsőbal által erőltetett" támadással Magyarország ellen. A csütörtöki vita szégyenfolt az Európai Parlament történelmében - fogalmazott. 

Hidvéghi Balázs: A Magyarország elleni támadás a migrációra vezethető visszaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy Vera Jourova, az Európai Bizottság cseh alelnöke már többször elmondta, hogy a magyar koronavírus-törvény nem ütközik az európai joggal. A csütörtöki vitán az alelnök pár rendkívül agresszív, üvöltöző liberális, baloldali képviselő társaságában ült, és "kicsit próbált alkalmazkodni a hangulathoz", kínosan magyarázkodott, de a véleménye valójában nem változott - tette hozzá.

A Magyarország elleni támadás a migrációra vezethető vissza, annak a magyar elutasítására és általában arra a kereszténydemokrata konzervatív politikára, amely fontosnak gondolja azt, hogy megőrizze a nemzeti kereteket és identitást, és amely alapkérdésekben a magyaroknak akarja megtartani a jogot a döntésekre - hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.