A jogalkotó nem a szólásszabadság alkotmányos jogát kívánta korlátozni, hanem a rendkívüli jogrend alapját képező veszélyhelyzet elhárítását célzó védekezés eredményességét akadályozó vagy meghiúsító cselekményeket szankcionálni – így reagált ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak annak kapcsán, hogy a rendőrség megszüntette ellene a nyomozást abban az ügyben, amiben Vadai Ágnes, Gyurcsány-párti képviselő jelentette fel, azért, mert Soros György forint elleni spekulációjáról beszélt.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselőjének a legfőbb ügyészhez intézett kérdése, amely feljelentésnek minősült, arról tanúskodik, hogy a képviselő asszony teljes mértékben félreértette a rémhírterjesztés bűncselekménye jogi rendeltetését és a törvényi tényállást - mondta ifj. Lomnici Zoltán az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint ajogalkotó nem a szólásszabadság alkotmányos jogát kívánta korlátozni, hanem a rendkívüli jogrend alapját képező veszélyhelyzet elhárítását célzó védekezés eredményességét akadályozó vagy meghiúsító cselekményeket szankcionálni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a jelenlegi ellenzék egyrészről a szólásszabadságot egyfajta szentségként kezeli, ha az ő újságíróik vagy politikusaik próbálják a kormány tevékenységét ellehetetleníteni, ezzel szemben a nemzeti, konzervatív eszmekörhöz köthető – például Soros György üzelmeit leleplező – számukra kedvezőtlen álláspontot képviselőket megpróbálják eltaposni – tette hozzá.  

„Soros legújabb terve nem csupán az Európai Unió, de valamennyi nemzetállam közös ügye”Forrás: Origo

Figyelemre méltó ugyanis, hogy a Vadai Ágnes feljelentésében foglalt bűncselekmény 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Soros legújabb terve nem csupán az Európai Unió, de valamennyi nemzetállam közös ügye – mondta Lomnici Zoltán. A szakember szerint nem engedhetjük meg ugyanis, hogy az Európai Parlament, és részben az Európai Bizottság és a tanács egyes tagjai után az egész közösség felett befolyást szerezzen a szélsőséges balliberális nézeteiről ismert milliárdos, akit sokan a nemzetközi korrupció egyik fő vezéralakjaként „tisztelnek". Az EU jelenlegi vezetése képes kell, hogy legyen önállóan cselekedni, veszélyes és bizonytalan külső segítség nélkül is. Ha ez nem sikerül, a szövetség brexit utáni eróziója minden eddiginél nagyobb lendületet fog kapni.

Ez nem okozhat megütközést senkiben

Korábbi nyilatkozatomat - amely magáért beszél - fenntartom, Soros Györgyöt elítélték Franciaországban, ezután azt gondolom, nem okozhat megütközést senkiben, ha a pénzügyi spekulációt negatívan minősítik - mondta korábban ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak annak kapcsán, hogy Vadai Ágnes, a Gyurcsány-frakció egyik képviselője feljelentette, mert Soros Györgyről elmondta az igazat.