Május 18-tól újabb egészségügyi ellátásokat lehet igénybe venni

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség illusztráció
utca közlekedés maszk bevásárlás Budapest
Vágólapra másolva!
Május 18-tól újrakezdődhetnek azok a szűrővizsgálatok, amelyek nem népegészségügyiek, hanem például alkalmassági vagy alkalomszerű vizsgálatok. A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a kormány két fontos adóbürokratikus teher csökkentéséről döntött.
Vágólapra másolva!

– számolt be Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az Operatív Törzs tájékoztatóján. Mint mondta, az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról, kiemelten a kis- és középvállalkozások (kkv-k) esetén.

Az államtitkár azt mondta, a veszélyhelyzet miatt a kkv-k az eddigi hetven nap helyett harminc nap múlva kaphatják vissza az áfa összegét.

A tavalyi évre vonatkozó éves adóbevallás határidejét pedig kitolták szeptember 30-ig – hívta fel a figyelmet Izer Norbert. Mindez azt jelenti, hogy az adókat is később kell kifizetni a vállalkozásoknak.

Az intézkedés anyagi segítséget is jelent öt adónemben nagyságrendileg 200 milliárd forint értékben. A koronavírus sem tudja felülírni a kormány adópolitikáját, a veszélyhelyzetben is csökkennek az adók – tette hozzá.

Be kell tartani a járványügyi szabályokat

Máig 3417 igazolt fertőzöttet regisztráltak, csütörtökön hatan haltak meg, így összesen 442 a meghaltak száma – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos örömtelinek nevezte, hogy fokozatosan növekszik a gyógyultak száma, pénteken 1287 gyógyult volt, így 1688 fő az aktív fertőzöttek száma.

– hívta föl rá a figyelmet a tisztifőorvos. Hamarosan lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése – tájékoztatott a tisztifőorvos, és bejelentette, hogy hétfőtől új ellátásokat vezetnek vissza.

Újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza – jelentette ki a tisztifőorvos.

A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől. Cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése is – tette hozzá.

Minden szabályt továbbra is szigorúan be kell tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Telefonon kell továbbra is jelentkezni

Lehetőség van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók megyénként eldöntsék, melyik intézményben milyen ellátást nyújtanak. A kórházi ágyak harmada felszabadítható – hangsúlyozta Müller Cecília.

A kúraszerű ellátások hétfőtől szintén újraindulnak – hívta fel a figyelmet. Müller Cecília kiemelte, az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során óvatosnak kell lenni, és csak akkor vehető igénybe a szolgáltatás, ha nem merül fel a koronavírus gyanúja.

– ismertette Müller Cecília, és elmondta, gyanú esetén csak negatív koronavírusteszt mellett lehet igénybe venni a szolgáltatást.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megtalálható a szakmai kollégiumok által meghatározott ellátási rend. Kéthetente áttekintik a rendelkezéseket – ismertette Müller Cecília.

A tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak, akik a lelkisegély-szolgálatokban dolgoznak most is. Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy aki a járványhelyzet alatt a bezártság miatt lelki segélyre szorul, bátran forduljon valamelyik szolgálathoz.

Ennyien szegték meg a hatósági házi karantént

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, egyre többen választják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, már 641-en töltötték le az erre szolgáló alkalmazást.

Budapesten 445 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, és eddig összesen 50 343 esetben intézkedtek a korlátozások kezdete óta. Vidéken az elmúlt 24 órában 19 fővel szemben kellett intézkedni, és összesen 754 szabálysértés volt május 4. óta – tette hozzá. A határhelyzetről Kiss Róbert elmondta: a személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani.

Csak egészségesen találkozzunk

– mondta Kiss Róbert. Ennek a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, és a büntetés-végrehajtás kötelékében fog egészségügyi intézményként funkcionálni.

A napközis nyári táborokat lehet szervezni a gyerekeknek – mondta Müller Cecília, és kifejtette, hogy teljes körű ajánlást fognak készíteni a táboroztatók részére. Ebben az ajánlásban a szülők részére is megfogalmaznak majd tudnivalókat.

– mondta Müller Cecília az idősek látogatása kapcsán. A tisztifőorvos felszólított, hogy mindenki legyen figyelemmel arra, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek.

A játszóterek használatával kapcsolatban a tisztifőorvos arról beszélt, hogy megfelelő higiénés állapotú játszótereket használjanak.

A homok cseréjére szólított fel a tisztifőorvos, a szülőket pedig arra kérte, vigyenek magukkal törlőkendőt a játszóterekre.