Orbán Viktor: Megvannak az élet újraindításának feltételei

2020.05.15. 08:20

Már többen gyógyulnak, mint ahányan megbetegednek, az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba, viszont térben tagolnunk kell - jelentette ki Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint a beruházások támogatásával és több, már működő munkahelyvédelmi eszköznek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult. Az uniós támadásokról azt mondta, hogy jól láthatóan egy összehangolt akció zajlik. Gyöngyöspata kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy ez a bírói ítélet úgy, ahogy van, nem igazságos.

Most már többen gyógyulnak meg, mint ahányan megbetegednek, vagyis a fertőzöttek száma csökken. Van, ahol ilyenkor már örömtüzeket gyújtanak  – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem lehet abbahagyni. – Két héttel ezelőtt vidéken már enyhíteni tudtunk, most úgy látjuk, hogy Pest megye is a vidék sorsára juthat – mondta a kormányfő.

Budapesten másképpen kell gondolkodni

– A nagy kérdés, az Budapest, mert itt fertőződtek meg a legtöbben, és mert óriási a népsűrűség, szóval a döntések korrigálásának a lehetősége itt a legnehezebb. Egy faluban, egy városban, vagy még egy járásban is aránylag könnyen tudunk korrigálni, de ha Budapesten nem vagyunk elég fegyelmezettek, és az enyhítés után ismét nőni kezd a fertőzés, akkor nem tudunk fizikailag kerületeket leválasztani, tehát akkor egész Budapesten korrigálni kell, tehát vissza fog jutni Budapest oda, ahonnan éppen el akarunk indulni. Ezért kell Budapesten mindig másképpen gondolkodni – tette hozzá.

Az ország egyetlen metropoliszáról van szó, de kétségkívül a fertőzések számának alakulása azt mutatja, hogy az élet újraindításának a feltételei Budapesten is megvannak, csak mindannyiunknak felelősen kell viselkednünk. Úgy látom, hogy most már nem az otthon maradás a felelős viselkedés, hanem a védőtávolság megtartása és a tömegközlekedési helyeken, tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátóipari helyeken az arc eltakarása, illetve a maszk viselése. Ha ez sikerül, akkor Budapesten sem lesz baj – közölte Orbán Viktor.

Szombat kora délután döntenek Budapestről

A kormányfő arról is beszélt, hogy dönthetnek a változtatások enyhítéséről a fővárosban. – Szeretnék beszélni a kormányon kívüli szakemberekkel, a kormányon belüliekét értelemszerűen pontosan ismeri az ember, de szombat délelőttre hívtam meg azokat a tanácsadókat, szakembereket, virológusokat, orvosokat, professzorokat, akiknek a véleményét még szeretném meghallgatni. A véleményüket megismertetem az operatív törzzsel, és szombat kora délután születik majd döntés – jelentette ki.

A játszótereket most vidéken kinyitjuk. A szülők a gyerekeket ki tudják vinni a játszóterekre, ez már nagy segítség.Orbán Viktor úgy látja, hogy az ügyeletet a bölcsődékben és az óvodákban alakítanunk kell. Most az a helyzet, hogy ha be akarják adni az emberek a gyerekeket az óvodákba és a bölcsődékbe, akkor a kijelölt óvodákba és bölcsődékbe kell őket vinni, nem pedig a megszokott helyre. Ezért mindenki óvatos. Ezek az intézmények, különösen az óvodák, az önkormányzatokhoz tartoznak, és itt ez az ő döntési felelősségük, ezt nem vehetjük el tőlük. Tehát azért az lenne jó, ha mindenki odavihetné beadni a gyerekét, ha így gondolja, ahova egyébként óvodába és bölcsődébe szokta vinni – vélekedett.

Orbán Viktor miniszterelnök (korábbi felvétel)Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezután következik csak szerintem az iskola, ott is először az alsó tagozat, aztán a felső tagozat, majd a középiskola. De amíg az óvodák és a bölcsődék dolga nincsen rendben, addig nem ugorhatunk át fölöttük, és kezdhetjük ezt az iskolákkal. Azt, hogy ebben a tanévben ez sorra kerül-e még, erre ma élő ember választ adni nem tud, a helyzet néhány nap alatt is megváltozhat – közölte a kormányfő.

Ezért kell óvatosan bánni a gyerekekkel

Orbán Viktor kijelentette: készenlétre van szükség. Itt nagyon óvatos vagyok, mert a gyerekeknek valószínűleg nem lesz bajuk, tehát amit eddig láttunk a fertőzésben, ezt mutatja. Ha nincs valami alapbetegsége a gyereknek, akkor valószínűleg nem lesz baja, de hazaviheti a fertőzést, és ha hazaviszi, akkor ott vannak a szülők, esetleg a nagyszülők, és a nagyszülők bajba kerülhetnek. Tehát most azért kell a gyerekekkel is óvatosan bánnunk, nehogy a nagyszüleikkel vagy a szüleikkel legyen baj – hívta fel a figyelmet.

Az elméleti emberek legyenek gyakorlatiasak

A védőtávolságot kötelező lesz betartani, ugyanakkor június 1-jétől 200 főnél kisebb létszámmal lehet már esküvőt tartani, a szállodák és a panziók is fogadhatnak majd vendégeket. Budapest lényegében kéthetes késéssel követi majd a vidéki változásokat. Tehát ami vidéken megtörténik, az körülbelül két héttel később történhet meg Budapesten. Ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára – húzta alá.

"Ez a polgármesterekre is, illetve a főpolgármester úrra is igaz, mert az idősotthonok működtetésével mégiscsak óriási felelősség nyomja a vállát" - mondta Orbán Viktor. És nincs könnyű helyzetben. Vannak születetten elméleti emberek és vannak gyakorlati emberek. Az elméleti típusú ember a disznóvágáskor is csak a vacsorára jön, és ha vesz egy bútort, azt nem ő szereli össze. Az elméleti emberek kiváló tanulmányokat tudnak írni, és nem kételkedek abban, hogy Karácsony Gergely is kiváló tanulmányt tudna írni, de a jelenlegi helyzetben gyakorlati emberekre van szükség. A Pesti úti idősotthonban meghalt több mint 40 ember. Tehát, ha mondjuk Tarlós István típusú ember a polgármester, ő odamegy, beleáll, szervezi a védekezést és rendet tesz. Tehát azt kérem mindenkitől – az elméleti típusú polgármestereiktől is –, hogy most legyenek gyakorlatiasak, és vállaljanak gyakorlati felelősséget, mert ez a nyitás sikerességének az előfeltétele, senki sem veheti félvállról a felelősséget – folytatta.

Középpontban a munkahelyteremtés

A miniszterelnök közölte, hogy az ipari teljesítményben az EU egészében 12 százalékot csökkent, míg nálunk 10 százalékos volt a visszaesés. Valahogy jobban vettük márciusban az akadályokat, mint mások. Az áprilisi számok borzalmasak lesznek, és remélhetően júniustól kilövünk. Orbán Viktor szerint a munkahelyek elvesztése a legfőbb probléma, képesnek kell lennünk arra, hogy minden tönkretett munkahely helyére egy új kerüljön. A munkahelyteremtés felé fordulunk, és már korábban sikerült ezen politika révén kijutnunk a bajból – mondta Orbán Viktor. Folyamatosan nézzük, hogy melyik eszköz mennyit hozott. A közfoglalkoztatás terén 200 ezer főig tudunk keretet nyitni most, a honvédség megkezdte a toborzást, bevezettük a bértámogatást. 5400 vállalkozás nyújtott be ilyen kérelmet, és ezek 74 ezer embernek segítenek.

A kormányfő szólt arról, hogy több jelentős adócsökkentés is történt az elmúlt időszakban. A beruházások támogatásával és ezen munkahelyvédelmi eszközöknek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult. A járvány elleni első csatát megnyertük – mondta a kormányfő. A részadatok alapján sikerült a járványt megfékezni.

Ez az igazán aggasztó

Orbán Viktor az uniós ügyekről azt mondta, hamarabb van meg az ítélet az EP-ben, mint hogy meghallgatnák a tanúkat. Az, hogy néhány liberális, frusztrált képviselő levezeti az indulatait, azt még el lehet viselni. Ami igazán aggasztó, hogy egy világjárvány közepén vagyunk, és a brüsszeli bürokraták ahelyett, hogy a mi pénzünkből segítenének az európai embereknek, inkább azzal foglalkoznak, hogy a legsikeresebben védekező országot támadják. Mi azért hoztuk létre az uniót, hogy segítsenek minket, és ne akadályozzák.

Összehangolt támadás zajlik Magyarország ellen, amit bizonyít a tranzitzónákról hozott ítélet is– mondta a kormányfő. Továbbra is a migráció a brüsszeli bürokraták legfőbb terve, és szeretnék elérni, hogy valahogyan migránsokat hozzanak be Magyarországra. A kormányfő elmondta, hogy az uniós bíróság és a magyar alkotmány összeütközése látható most, és ebben az esetben a magyar alkotmány az irányadó.

Gyöngyöspata

A gyöngyöspatai döntésről azt mondta a kormányfő, hogy a kérdést elvi alapon kell megközelíteni. Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy egy kisebbség képes-e egy olyan hálózatot felépíteni, ahol az rákényszeríti az akaratát a többségre. A többségnek is otthon kell éreznie magát - tette hozzá. Látszik, hogy a Soros-szervezetek indították meg ezt az akciót, jól képzett jogászok sok pénzért. Ez a bírói ítélet úgy, ahogy van, nem igazságos. Nem látszik Gyöngyöspata igazsága, de mi meg fogjuk keresni azt – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány mindent el fog követni, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, ami Gyöngyöspatán kialakult.