Századvég: Soros György hazai támogatóinak nem sikerült elhallgattatnia Ifj. Lomnici Zoltánt

ifj. Lomnici Zoltán
Győr, 2020. január 24. Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője sajtótájékoztatót tart a győri városháza előtt 2020. január 24-én. A Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Szellemi Honvédők és a CÖF Klub Győr Dézsi Csaba Andrást, a nemzeti oldal jelöltjét támogatja a vasárnapi időközi választáson. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A sajtó is beszámolt róla, hogy Vadai Ágnes, a radikális baloldali Demokratikus Koalíció politikusa a legfőbb ügyésznél feljelentette ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi szakértőjét. Mint ismert, az alkotmányjogász 2020. április 8-ai nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat, illetve utalt a tényre, miszerint Magyarország egyik legbefolyásosabb ellenfele, Soros György már több ízben megkísérelt bedönteni egyes nemzeti fizetőeszközöket - írja a Századvég közleménye.
Vágólapra másolva!

A kutatócég közleményében kiemeli: a rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy ifj. Lomnici Zoltán nem követett el bűncselekményt. "Egy folyamat hátterének megvilágításával az érdeklődők tájékozódását segítette, és az semmilyen módon nem akadályozta a járvány ellen tett erőfeszítéseket" - húzták alá, hozzátéve, hogy

A DK-s politikus feljelentésének akár büntetőjogi következményei is lehettek volna."A feljelentésben Vadai Ágnes által megjelölt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, tehát a jogi végzettségű képviselőnek tudnia kellett, hogy milyen következményekkel járhat, ha minden alapot nélkülözően bűncselekménnyel vádol meg egy szakértőt. Az ügy precedens nélküli, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy politikai szereplő elemzőkkel, elemzői véleményekkel szemben kezdeményezzen büntetőeljárást" - írják.

ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kifogásolták, hogy az ellenzék a szólásszabadság védelmezőjének állítja be magát, miközben a neki nem tetsző véleményeket vallókat megpróbálják elhallgattatni. "A DK-s politikus radikalizmusa csak az egyik eleme a történet tanulságának. Az ellenzéki párt paradox módon a nyilvánosságban ugyanis a szólásszabadság védelmezőjeként mutatja be magát. Felfogásuk szerint a szólásszabadság csak azokat illeti meg, akik a baloldali eszmekör védelmében a kormányt kritizálják. Szerintük a szabad véleménynyilvánítás joga nem terjed ki azokra, akik az általuk példaképnek tekintett Soros György tőzsdespekuláns üzleti tevékenységét, vagy politikai szerepvállalását elemzik. A szólásszabadság tehát a párt álláspontja szerint egy egyirányú utca, amin kizárólag a világforradalom felé lehet haladni" - fogalmaztak.

A Századvég szerint a kettős beszédben segítségükre vannak a baloldali portálok és blogok. "Vadai Ágnesnek és baloldali politikustársainak legfőbb segítsége ebben a küzdelemben a Soros György által pénzelt honi online ellenzéki sajtó, és annak „élharcosa", a 444.hu nevű blog" - mutattak rá.

"A közéleti vita és az érvelés helyett a feljelentést választók kísérlete most elbukott. A Századvég Alapítvány reméli, hogy az ügy tanulságai visszaterelik a nyilvánosság baloldali szereplőit is a radikalizmus antidemokratikus közegéből a józan politikai érvek és viták világába" - zárták közleményüket. Egyúttal reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a baloldal képes lesz a radikalizmusból visszatérni a normális viták világába.

Megszüntették a nyomozást

A jogalkotó nem a szólásszabadság alkotmányos jogát kívánta korlátozni, hanem a rendkívüli jogrend alapját képező veszélyhelyzet elhárítását célzó védekezés eredményességét akadályozó vagy meghiúsító cselekményeket szankcionálni – így reagált ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak annak kapcsán, hogy a rendőrség megszüntette ellene a nyomozást abban az ügyben, amiben Vadai Ágnes, Gyurcsány-párti képviselő jelentette fel, azért, mert Soros György forint elleni spekulációjáról beszélt.