A Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag frontembere tavaly márciusban okozott balesetet a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésénél. Az ügyészség most emelt vádat a zenész ellen - írja a Blikk.

Lovasi András terepjárójával a tilos jelzés ellenére behajtott a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésébe, ahol összeütközött egy rendőrautóval, amelynek egy harmadik autó is nekicsapódott 2019. március 27-én. 

A járőrkocsiban utazó két rendőr közül az egyik súlyosan megsérült,  eltört a kulcscsontja, valamint több foga is kitört. Lovasi elismerte a felelősségét a balesetben, az ügyészség pedig egy év után emelt vádat.

Az ütközésben összetört rendőrautó a VII. kerületben, a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződésében 2019. március 27-én. Az ütközést követően egy harmadik autó nekiütközött a rendőrautónakForrás: MTI/Mihádák Zoltán

„A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A vádirat szerint a vádlott a több másodperce piros jelzés ellenére hajtott be a kereszteződésbe és okozott balesetet,  amelyben két személy zúzódást és csonttörést szenvedett. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján, büntetővégzésben – szabjon ki pénzbüntetést és határozott időre tiltsa el a vádlottat a közúti járművezetéstől"  – írta lap megkeresésére Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

A Blikk információi szerint Lovasi András egyébként is szerette volna elkerülni, hogy bíróság elé kelljen állnia, korábban megkísérelt peren kívül megegyezni a baleset sérültjeivel, ám erre végül nem kapott lehetőséget.

– A gyanúsított közvetítői, mediációs eljárás lefolytatását kérte, az ügyészség ezt azonban a büntetőeljárási törvény alapján nem tartotta indokoltnak, így az indítványt elutasította – erősítette meg korábban az ügyészség.

Az összetört rendőrautóForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A Blikk által megkeresett jogi szakértő elmondta, hogy ez miért fordulhatott elő.

"Az, hogy az ügyészség ezt az indítványt elutasította, arra enged következtetni, hogy büntetést szeretne kiszabni, és az egyszerű jóvátétel, amelyet a vétkességét beismerő fél a sértett kárpótlásaként kínál, nem elegendő kompenzáció  – fogalmazott az ügytől független ügyvéd, dr. Szilágyi Roland.

Lovasi elfogadja az ítéletet

Nem változott az álláspontom ahhoz képest, ami egy éve, a baleset után is volt – mondta a lapnak Lovasi András. A felelősségemet elismerem. Várom az ügyben az ítéletet, és bármi is lesz az, elfogadom.

Lovasi András énekel a Budapest Bár koncertjén 2019. március 22-énForrás: MTI/Sóki Tamás

A jogi szakértő szerint hasonló baleset esetén a büntetés kiszabása attól is függ, az elkövető hányadszor vét a szabályok ellen. 

Amennyiben az elkövetőnek ez az első kihágása, a jogosítványt egy évre vonják be általában, míg ha visszaeső, akár több évre is elvehetik. A pénzbüntetés mértéke függ a vagyoni helyzetétől, de akár több millió forintra is rúghat – nyilatkozta dr. Szilágyi Roland a Blikknek.