Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése a budapesti élet újraindításáról

2020.05.16. 16:20

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délután rendkívüli bejelentést tett annak részleteiről, hogy a kormány vasárnap éjféltől feloldja a kijárási korlátozásokat Budapesten is. 

Az elmúlt napokban is többen gyógyultak meg, mint amennyien megfertőződtek - indokolta meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért következnek enyhítések a fővárosban. Nem méltatlan vitákra, hanem felelősségteljes döntésekre van szükség – mondta.

Vasárnap éjféltől megszűnnek a kijárási korlátozások a fővárosban is

A kijárási korlátozások megszűnése után is szükséges a szabályok betartása; a másfél méteres távolság megtartása, valamint a maszk viselése közterületen, tömegközlekedési eszközökön, és az üzletekben. Az idősek vásárlási sávja megmarad. A piacok nyitvatartásáról és az idősek sávjáról az érintett polgármesterek szabadon dönthetnek. 

Gulyás Gergely azt is elmondta, hétfőtől újra látogathatóak a közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek. Hétfőtől kinyithatnak a kávézók, cukrászdák és éttermek teraszai, valamint az állatkertek, múzeumok, üzletek és a strandok is. 

2020. szeptember 1-ig nem kell a vendéglátóknak közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után.

Polgári házasságkötés, misék és temetések megtarthatóak. A 200 fő alatti lagzikat és temetéseket június 15-től lehet megtartani. 

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek. Erről a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos. 

Még szombaton megjelennek a most meghozott intézkedések a Magyar Közlönyben, amelyek vasárnap éjféltől hatályosak. 

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek, hogy fegyelmezetten betartották a korlátozásokat.
A miniszter végül leszögezte, hogy ha a helyzet nem változik, akkor a kormány vissza fogja adni különleges felhatalmazását május végén.