Ezek a legújabb hírek a járványról - az Operatív Törzs szombati tájékoztatója

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Budapest maszk BKK HÉV közlekedés
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs szombaton is tájékoztatót tartott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti helyzetről konzultál délelőtt az Operatív Törzs tagjaival, és virológusokkal. Várhatóan kora délután születik döntés a budapesti intézkedésekről - mondta el Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Novák Katalin, az EMMI államtitkára elmondta, hogy 66 napja hirdetett a kormány veszélyhelyzetet. Sok türelemre volt eddig szükség.

– mondott köszönetet, hozzátéve, hogy a családoknak sem volt könnyű a helyzete.

A család szerepe felértékelődött. Elsősorban mindig a családtagjainkra számíthatunk! - jelentett ki Novák Katalin. Szeretnénk megmutatni, hogy egyetlen magyar sincs egyedül - húzta alá. A kormány 10 éve dolgozik azon, hogy Magyarország családbarát legyen. Ügyelünk minden generációra – tette hozzá.

Maszkban sétál egy nő Budapest belvárosában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Novák arról is beszélt, hogy a kormány visszavezette a 13. havi nyugdíjat, ezt az intézkedést is a családbarát kormány érdemeihez sorolta. Majd párhuzamot vont a baloldali kormányok megszorító politikájával.
A kormány úgy döntött, hogy ez Magyarországon nem így lesz. Visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat – mondta az államtitkár. Nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjnak, felsőkorlát nélkül mindenkinek járni fog. Jövő év január elsejétől fokozatosan visszaépül majd.

A gyest és a gyedet meghosszabbította a kormány, egyszerűsítette a családtámogatások lehívását, ha valaki a veszélyhelyzet alatt munkanélküli lett, annak ellenére kaphatja a támogatást. Az ingyenes KRESZ-tanfolyam és nyelvvizsga június 1-től már nemcsak a fiataloknak, hanem a gyesen vagy gyeden lévő kismamáknak, kispapáknak is jár.

– mondta Novák Katalin.

A kormány segíteni fog a gyerekek felügyeletében, és a nyári táboroztatásában. A napközis nyári táborokat engedélyezzük – jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy meg lehet kezdeni a szervezésüket. Az ottalvós táborokról később lesz döntés.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az érdeklődés megnőtt az elmúlt hetekben, a gyerekek 10 százaléka jár valamilyen intézménybe – emelte ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy a legkisebb gyerekektől a legnagyobb gyerekekig segítenek megszervezni a felügyeletet.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a védekezés második ütemét, és a Magyar Közlönyben közzétett legújabb kormányrendelet tartalmát. Elmondta azt is, hogy tegnap is volt házi karanténnal kapcsolatos hatósági szabályszegés, összesen 30. A járvánnyal összefüggésben 361 estben kellett intézkedni Budapesten és Pest megyében. 64 fővel szemben kellett rendőrségi intézkedést alkalmazni vidéken.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa leszögezte, hogy a bizonytalanság miatt fent kell tartani a járványügyi intézkedéseket. Hosszasan sorolta milyen módszerekkel próbálnak meg ellenszert találni a koronavírus-járványra a világon.

– jelentette ki Szlávik, hozzátéve, ezzel sikerült sok ember életét megmenteni. A főorvos aláhúzta, hogy a vérplazma-terápia is sikeres.

Még egy kis kitartást kell kívánnom a budapestieknek, a járványgörbe már lapos – mondta Szlávik János.

Az Origo kérdésére válaszolva Kiss Róbert elmondta, hogy a magyar-szlovén határon nem változnak meg a magyar hatóságok feladatai. Továbbra is kijelölt karanténba kerülnek azok, akiknek hazatérve pozitív lesz a tesztjük. Akiknek negatív lesz, házikaranténba kell vonuljanak.

Budapesti és Pest megyei az aktív betegek többsége

Szombat hajnalra 56 új megbetegedést regisztráltak, ezzel 3473 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma itthon - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Meghalt újabb 6 idős krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett a betegség miatt meghaltak száma, 1371-en pedig már gyógyultan mehettek haza a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 56 százaléka, a meghaltak 77 százaléka, a gyógyultak 61 százaléka budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőtől megváltoznak a védelmi intézkedések vidéken. A Magyar Közlönyben tegnap este megjelenő kormányrendelet értelmében

a vendéglátóegységek belső zárt részében is engedélyezett lesz az ott-tartózkodás.

Kitétel, hogy a megrendelt étel és ital elfogyasztása az alábbi feltételek mellett valósulhat meg: az ott dolgozók kötelesek szájmaszkot viselni, vagy valamivel takarni a szájukat, orrukat, tartani kell a legalább 1,5 méteres távolságot.

Megnyithatnak a szabadtéri játszóterek, a szálláshelyek fogadhatnak vendégeket.

Június elsejétől a 200 főnél kisebb esküvők és temetések is megtarthatók. Házasságkötés esetén vendéglátóhelyen és szálláshelyen zenés szolgáltatás is lehet. Fontos kiemelni, hogy a jogszabály szerint a települések polgármesterei megkapják a jogot arra, hogy a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, vagy annak méretének növelésére intézkedéseket hozzanak.