A rektorhelyettes tudta nélkül próbáltak gendertémákra érzékenyíteni a Pécsi Tudományegyetemen

melegfelvonulás, gay pride, LMBTQ
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a rektorhelyettes engedélye, sőt a tudta nélkül kezdtek gendertémákra érzékenyíteni a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). Egy kérdőívben ugyanis azt kérdezték, hogy a kitöltő melyik nemmel „azonosul", és a lehetséges válaszok között a nő és a férfi mellett az „egyéb" is szerepelt. Egy ügyvéd szerint már maga a témafelvetés is törvénybe ütközik.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo pénteken beszámolt a Pécsi Újság információira hivatkozva, többen megdöbbentek, amikor megnyitották a PTE tanácsadó szolgálatai, az Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálat és a Student Counselling közös kérdőívét, amelynek kitöltésére a koronavírus-járvány pszichológiai hatásának vizsgálata miatt kérték az intézmény hallgatóit és munkatársait.

A dokumentum elején egy meglehetősen furcsa kérdés szerepelt, a kérdőív összeállítói

nem arra kérdeznek rá, hogy melyik nemhez tartozik a válaszadó, hanem arra, hogy melyik nemmel „azonosul", bármit is jelentsen ebben a kontextusban az „azonosul" kifejezés.

A lehetséges válaszok között pedig

három lehetőség is adott: férfi, nő és „egyéb".

Forrás: PÉCSI ÚJSÁG

Az erőltetett, szélsőségesen liberális érzékenyítés miatt többen felháborodtak, ugyanakkor az sem világos, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggésben mégis miért volt szükség ilyen jellegű információ megadására.

Ezt csak úgy lehet értelmezni, hogy

egy újabb, szélsőségesen liberális érzékenyítésnek szánhatták a dolgot, hiszen az egész gendertéma nem több, mint egy Nyugatról importált termék, aminek semmi köze a valósághoz.

Még pénteken, Csernik Aranka helyi ügyvéd a Pécsi Újságnak a témával kapcsolatos megkeresésére reagálva azt mondta,

A jogász álláspontja szerint: annak, hogy valaki melyik nemmel „azonosul", nincs helye még egy anonim módon kitölthető kérdőívben sem. Úgy fogalmazott,

ez joggal való visszaélés.

A Pécsi Újság megküldte a témával kapcsolatos kérdéseit a Pécsi Tudományegyetemnek. Vasárnap reagáltak a lap megkeresésére.

Ezt írták: „a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3/2015. számú rektori utasítása szabályozza az intézményben zajló oktatási, üzleti és tudományos célú közvélemény-kutatásokat. ...az utasítás alapján az egyetemen bármilyen kutatás kizárólag kutatási terv alapján, és a rektor által kijelölt kutatásért felelős rektorhelyettes tudtával folytatható. Tekintettel arra, hogy az ominózus kérdőívet a PTE tudományos és innovációs rektorhelyettese előzetesen nem látta, így az egyetem vezetése kivizsgálja, hogyan kerülhetett az kiküldésre az egyik kar hallgatói és munkatársi körének".

Hozzátették, „a másik kilenc kar hallgatói, és a többi szervezeti egység munkatársai nem kapták meg a kérdőívet" – írja a Pécsi Újság.