Ma 0 órától megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten, a járvány elleni védekezés új szakasza kezdődik

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Budapest maszk BKK közlekedés villamos
Vágólapra másolva!
A kijárási korlátozások vasárnap éjféltől megszűntek Budapesten, május 18-án pedig új szabályok léptek életbe. Vidéken a védekezés a budapesti előtt jár két héttel. Ott mától már az éttermek belső részei is kinyithatnak. Mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Budapest

Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező az orrot és a szájat teljesen eltakaró maszk vagy kendő viselete.

Hétfőtől valamennyi üzlet kinyithat és látogathatóvá válik korlátozás nélkül.

A maszk viselése azonban továbbra is kötelező a vásárlók és az eladók számára egyaránt. Az idősek vásárlási idősávja nem változott, a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A piacok nyitva tartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek. Tehát az önkormányzatoknak lehetőségük van másképpen meghatározni, hogy a 65 év felettiek melyik idősávban látogathatják a piacokat.

A fővárosi parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől újra látogathatóak. Természetesen a védőtávolság megtartása ezeken a helyeken is indokolt és kötelező.

A vendéglátóhelyek, tehát

az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók kerthelyiségei, illetve teraszai hétfőtől látogathatóvá válnak,

a vendégek ott tartózkodhatnak. A vendéglátóhelyek zárt belső része továbbra is zárva marad a vendégek előtt. Az elvitelre rendelt ételek kiadása és szállítása céljából azonban be lehet menni az üzletek belsejébe is. A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a terasz után.

A strandok, szabadtéri fürdők is kinyithatnak hétfőtől, ahogy a szabadtéri múzeumok és az állatkertek is látogathatóvá válnak mindenki számára.

A szolgáltatások is szabadon igénybe vehetőek, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül hétfőtől.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzemeltetőknek kell gondoskodniuk. A vendéglátóhelyek esetében a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

Az istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén.

A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg. Házasságkötés esetén vendéglátóhelyen és szálláshelyen zenés szolgáltatás is lehet.

Az egyetemek is újra megnyithatnak, de erről a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos, tehát a diákok továbbra sem költözhetnek vissza a kollégiumokba.

Vidéken

Csütörtökön jelentett be a kormány több, az élet újraindulásához szükséges újabb intézkedést vidéken, illetve Pest megyében, amelyek mától érvényesek.

A vidéki vendéglátóhelyek belső zárt részében is tartózkodhatnak vendégek, a vendégek számára a védőtávolság megtartása kötelező, a személyzet pedig köteles maszkot viselni.

Emellett hétfőtől kinyithatnak a játszóterek, illetve a panziók, hotelek, szállodák fogadhatnak vendégeket vidéken.

Egy kávézó felszolgálói körbehatárolják a teraszt Nyíregyházán, a Kossuth téren 2020. május 4-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

Vidéken június 1-jétől lehet újra

esküvőket és lakodalmakat tartani.

A résztvevők létszáma azonban nem haladhatja meg a 200 főt. Már lehet zárt kapuk mögött sporteseményeket is rendezni.

A kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyerektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy szerinte az élet visszaigazolta a május eleji, a vidéki megyékre vonatkozó eltérő szabályozás bevezetését. Az új szabályok nem vezettek tömeges fertőzéshez vidéken.

Orbán Viktor miniszterelnök szombati videóüzenetében pedig arról beszélt, hogy Budapest kéthetes lemaradással követi mindig a vidéki változásokat.