Szijjártó Péter: Szükséges a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása

2020.05.18. 14:51

Szükséges a koronavírus-járvány miatt a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán, miután egyeztetett Zdravko Počival±ek szlovén gazdasági miniszterrel.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a két tárcavezető kölcsönös elismerését fejezte ki egymásnak a világjárvány kezeléséért. 
Mind Szlovénia, mind Magyarország időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, így sikerült megfékezni a járvány terjedését és most már a gazdaságok újraindításáról esett a legtöbb szó - írta Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy a gazdaságok újraindítása azonban nem lehetséges a nemzetközi együttműködés újraindítása nélkül. Ezért az egészségvédelem prioritását nem veszélyeztetve, szükség van a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldására  - hangsúlyozta a miniszter.

Ismertetése szerint Szlovénia és Magyarország között az éves kereskedelmi forgalom meghaladja a 2,5 milliárd eurót, emellett a határmenti közösségeink között sokoldalú és aktív kapcsolat jött létre, valamint nemzeti kisebbségeink élnek a határ mindkét oldalán. Mint jelezte, mindezeket figyelembe véve megkezdték a munkát a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről, amelynek céldátumaként június elsejét jelölték ki.