A kormány nem fogadja el a tranzitzónáról hozott migránspárti ítéletet

Röszke, határ, határátkelő, kerítés, kapu, szögesdrót, tranzit, tranzitzóna, járőr, katona, rendőr
Röszke, 2020. január 29. Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelőnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról. MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A kormány nem fogadja el az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának tranzitzónákról hozott ítéletét, és vizsgálja, hogy azok működtetése ütközik-e a magyar alkotmánnyal.
Vágólapra másolva!

Bakondi György az M1 aktuális csatorna keddi adásában kiemelte, a tranzitzóna jól működő, bevált határőrizeti elem.

- emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A politikus a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig azt mondta az uniós bíróság ítéletéről:

Ezt azzal indokolta, hogy a határvédelemi elemei garantálják a belbiztonság stabilitását.

Mint ismert, Varga Judit igazságügyi miniszter jelezte elsőként, hogy a kormány alkotmányossági szempontból is "Ez elfogadhatatlan és ellentétes a magyar Alaptörvénnyel, ezért e jogi helyzetet és következményeit a kormány alkotmányossági szempontból is megvizsgálja" - fogalmazott múlt heti posztjában.

Emlékezetes, az Unió luxemburgi székhelyű bírósága csütörtökön kimondta, hogy a menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában való elhelyezése őrizetnek minősül. Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintett személyeket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

A témában átfogó kutatást készített a Migrációkutató Intézet. "Az Európai Unió Bíróságának csütörtöki ítélete nyomán tovább folytatódhat a brüsszeli politikai és jogi harc a magyar menekültügyi szabályozás ellen" - írták elemzésükben.

Az ügy előzménye

Szerbián keresztül Magyarországra érkező két iráni, illetve két afgán állampolgár menedékkérelmét 2019 elején a magyar hatóságok elutasították, mivel megítélésük szerint biztonságos tranzitországon keresztül érkeztek hazánkba. A szerb állam azonban megtagadta a visszafogadásukat, így a magyar hatóságok elrendelték Afganisztánba, illetve Iránba történő kitoloncolásukat, és a röszkei tranzitzónát jelölték ki részükre ideiglenes szálláshelyként. Az érintettek keresetet indítottak, mivel megítélésük szerint elszállásolásuk feltételei a befogadási irányelv értelmében jogellenes "őrizetnek" minősülnek. Az uniós testülethez az ügyben Magyarországon eljáró Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult.

Röszke, 2020. január 29. Rendőr és katona járőrözik a röszkei közúti határátkelőhely szomszédságában épült kerítésnél 2020. január 29-én. A határátkelőnél 2020. január 28-án hajnalban migránsok nagyobb csoportja próbált a kerítést megrongálva magyar területre jutni a szerb oldalról. MTI/Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nőhet a migrációs nyomás a lazításokkal

Bakondi György a járványügyi helyzetre kitérve kijelentette, a kijárási korlátozások feloldásával jelentős aktivizálódás tapasztalható a fő migrációs útvonalakon. "Ha pedig Törökország ismét megnyitja határait a migránsok előtt, tovább nőhet a balkáni útvonalon tartózkodók száma, és a görög-török határon is súlyos konfrontációkra lehet számítani" - mondta.

"Az illegális bevándorlók jelenleg nemcsak a belbiztonságra, hanem a közegészségügyre is veszélyt jelentenek, mert nem tudni, hogy a balkáni útvonalon tartózkodó 130 ezer emberből hányan fertőződtek meg koronavírussal" - tette hozzá.