Frank Füredi a Facebook és a YouTube cenzorairól

Budapest, 2019. március 24. Frank Füredi szociológus, a Kenti Egyetem professor emeritusa beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A techóriások, a Facebook, a Google, a YouTube a szabad véleménynyilvánítást akadályozzák meg, erről ír a latoszogblog.hu-n Frank Füredi szociológus, a XXI. Századi Intézet tudományos főmunkatársa. 
Vágólapra másolva!

A szólásszabadság híveinek rossz hír, hogy a Facebook felügyelő testületet nevezett ki a felületein megjelenő tartalmak ellenőrzésére - írja Frank Füredi. Más nagy internetes cégek esetéhez hasonlóan ezúttal is arról van szó, hogy

erőteljesebben igyekeznek kiszűrni az olyan nézeteket, amelyek nincsenek összhangban az oldalak üzemeltetőinek globalista világszemléletével.

„A korábbinál tágabban határozzuk meg a »káros« fogalmát, hogy kezelni tudjuk az olyan tartalmakat, amelyek kifejezetten ellentétesek a tekintélyes globális és helyi egészségügyi tájékoztató források irányelveivel" – közölte a Twitter áprilisban, miután nem sokkal korábban eltávolította Jair Bolsonaro brazil elnök két bejegyzését.

A technikai óriáscégek cenzorai nem csak a nekik ellenszenves politikai nézeteket cenzúrázzák.

A koronavírussal kapcsolatos vitába is egyre erőteljesebben avatkoznak be, s igyekeznek azt ellenőrzésük alá vonni - írja Frank Füredi.

A YouTube egyenesen a legfőbb bírája annak, mi közölhető és mi nem azzal kapcsolatban, miként kell felvenni a harcot a koronavírussal.

A népszerű videófelvétel, amelyet másfélmillió ember nézett meg, egyike volt azon ritka komolyan veendő tudományos állásfoglalásoknak, amelyek kétségbe vonták a hivatalos konszenzust, ennek ellenére vették le (azóta visszatették).

Frank Füredi szociológus, a Kenti Egyetem professor emeritusa beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Wittkowski neves epidemiológus, húsz éven át vezette a Klinikai és Alkalmazott Tudományok Központját a Rockefeller Egyetemen.

- írja Frank Füredi.

A digitális cenzorok magatartása azt az üzenetet közvetíti a közönségnek, hogy

a koronavírus kezelésére vonatkozó irányelvek vitán felül állnak.

Az ő szemükben Wittkowski véleménye nem érdemes rá, hogy a nyilvánosság elé kerüljön, hiába tartják világszerte milliók figyelemre méltónak.

A vélemények cenzúrája károkat okoz a közéletben

Éppen a nagy válságok idején járhatnak romboló következményekkel az olyan törekvések, amelyeknek célja, hogy elfojtsák a vitát - vonja le a következtetést a neves szociológus, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa, hozzátéve:

az egymásnak ellentmondó vélemények cenzúrázása mindig károkat okoz a közéletben.

Kiváltképp alattomos dolog ez az eljárás a tudományos viták esetében. A szkepszis és a bevett nézetek kétségbevonása a tudományos haladás nélkülözhetetlen kelléke. Ez már évszázadokkal ezelőtt is tudni való volt, amikor Nagy-Britannia egyik legősibb és legtekintélyesebb

A Wittkowskihoz hasonló kutatók persze tévedhetnek. De ez esetben is fontos kérdéseket tesznek fel, amelyekre kollégáiknak reflektálniuk kell" - írja Frank Füredi.

A pandémia epidemiológiájára vonatkozó kisebbségi vélemények elhallgattatása aláássa a COVID-19 működésének feltárását célzó tudományos erőfeszítéseket.

A YouTube a köznapi embert is megakadályozza abban, hogy kiismerje magát a világjárványon, amikor megköveteli, hogy mindenki feltétel nélkül vesse alá magát a hivatalos politikának. Az ilyen magatartás abból indul ki, nem szabad megbízni a polgárokban, mivel nem fogják tudni helyén kezelni a másként gondolkodók véleményét. Így aztán megfoszt minket annak lehetőségétől, hogy megtudhassuk, milyen kérdéseket vet fel Wittkowski és más hozzá hasonlók. Igen ám, de ha egyszer nem teszi lehetővé, hogy önállóan alkossunk véleményt a másként gondolkodó tudósok érveiről, akkor az éretlen gyermek szintjére fokoz le valamennyiünket. Az effajta cenzúra nem csak az önálló véleményalkotás jogát sérti. Értelmes emberi mivoltunkban is megsért bennünket - zárja írását, amely teljes egészében itt olvasható.