Képtelen kordában tartani a radikális baloldali Hadházy Ákos az általa utcára hívott szélsőséges embereket. Hétfőn egyik híve belerúgott egy rendőrnőbe. Hadházy természetesen nem határolódott el az akciótól. A volt LMP-s képviselő az elmúlt években egyre szélsőségesebb akciókat hajt végre, így autójával el akart ütni egy újságírót. Miközben minden bokorban korrupciót lát, addig az adatvédelmi és vagyonnyilatkozati szabályokat nem képes betartani.

Egyre szélsőségesebb akciókat vezet a radikális baloldali Hadházy Ákos. Egy általa utcára hívott tüntető hétfőn megrúgott egy rendőrnőt, tehát nem sikerült botrány nélkül a radikális baloldali aktivisták megmozdulása a Clark Ádám téren. A független országgyűlési képviselőtől eddig egyetlen nyilatkozatot sem találtunk, amiben elhatárolódott volna a rendőrséget támadó hívétől.  Hadházy Ákos pár héttel ezelőtt - egy hasonló akciója után - az autójával megpróbált elgázolni egy újságírót. Az ügyben már nyomozás is zajlik.

Jól látszik, hogy a szélsőbaloldal radikális vezéralakjai (Hadházy Ákos, a jobbikos Jakab Péter, a két Párbeszéd-képviselő - egyébként Karácsony Gergely párttársai -, Szabó Tímea és Tordai Bence, és bizonyos értelemben Gyurcsány Ferenc) mára teljesen kiszorítottak minden józan hangot az ellenzéki térfélről.

Hadházy és radikális társai mára teljesen elfoglalták az ellenzéketForrás: MTI/Balogh Zoltán

Hadházy feltüzelt híveinek rendőrség elleni akciója is azt bizonyítja, hogy míg korábban az ellenzéki politikusok megmaradtak a törvényes kereteken belül a tiltakozásoknál, addig az elmúlt időszakból egyre több olyan esetet lehet látni,  amelyek azt mutatják, az ellenzékben háttérbe szorították a mérsékeltebb politikusokat, és a szélsőbaloldali radikálisok lettek a vezetők. 

Egy újságírót akart elütni Hadházy

Még áprilisban rendelt el az ügyészség nyomozást a radikális baloldali Hadházy Ákos ellen, aki egy ellenzéki-dudálós tüntetésen - a felvételek tanúsága szerint - el akarta ütni Bede Zsoltot, a Vadhajtások tudósítóját az után, hogy Bede egy nyugtatót próbált elhelyezni Hadházy autójának szélvédőjén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy nappal az incidens után, április 21-én közúti veszélyeztetés vétsége miatt nyomozást rendelt el.  Később azonban átadták az ügyet a mentelmi joggal érintett személyek ügyében nyomozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek. 

Az utcai akciók mellett a radikális baloldali Hadházy már régóta csak botrányokozásra használja a parlamentet. Jó példa erre, hogy idén február 17-én immár sokadszorra megpróbálta megzavarni az Országgyűlés ülését.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő trágár feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-énForrás: MTI

A korábban trágár feliratot felmutató képviselő akkor is táblákkal érkezett, és a fideszes képviselők felszólalása alatt ezeket lógatta be a sajtópáholyból a házelnöki pulpitus fölé. Hadházy egyébként korábban kijelentette, hogy nem vesz részt normális módon az Országgyűlés ülésein, de ennek ellenére fizetését felveszi. 

2018 végén volt az első nagy botrány

Az ellenzék radikalizálódását az Országgyűlésben folytatott tevékenységén is jól nyomon lehet követni. 2018. december 12-én egész napos botrányt csináltak a baloldali képviselők a parlamentben, élen Hadházyval. Akkor az ellenzéki képviselők részben a miniszteri padsorok, részben az elnöki pulpitus előtt álltak, folyamatosan sípoltak és kerepeltek. Az ellenzéki képviselők a parlamentbeli randalírozás után az MTVA székházához vonultak.  

Az egész akció egyik vezetője már akkor is a radikális baloldali Hadházy Ákos volt. 

 

Hadházynak mára lételemévé vált a botránypolitizálásFotó: Polyák Attila - Origo

Kövér László nem kért a cirkuszból

A szélsőbaloldali ellenzék tavaly október 21-én is folytatta a botrányos viselkedését a parlamentben. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött az Országgyűlés munkája. A miniszterelnök beszéde alatt Hadházy Ákos trágár feliratot tartalmazó táblát mutatott fel. Kövér László házelnök rendre utasította Hadházyt és az ellenzéket, emlékeztetve, hogy a pulpituson százéves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről és hazafiatlanságról, a háborús politikáról.  Ne csináljanak cirkuszt a parlamentből, aki pedig erre nem képes, forduljon szakemberhez! - mondta Kövér László, akinek többször is el kellett vennie a szót az ellenzéki képviselőktől a Ház méltóságát sértő megjegyzéseik miatt.

Forrás: Horváth Péter Gyula / Pesti Srácok

Nem nagyon zavarják Hadházyt a jogszabályok

Hadházy a parlamenti illemszabályok mellett a jogszabályokra is fittyet hány. Még idén márciusban azt közölte, hogy ha szeretne értesülni a legújabb velem kapcsolatos hírekről, ajánlom, hogy iratkozzon fel a hírlevelemre!  A politikus a válság alatti tájékoztatással indokolja az aláírásgyűjtést, viszont az űrlapon már a legújabb akcióiról való tájékoztatásra és a vele kapcsolatos hírek továbbítására adnak felhatalmazást, akik aláírják. Hadházy korábban az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kapcsán is a választók adatait gyűjtötte, emiatt egy magánszemély a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. Péterfalvi Attila NAIH-elnök több aggályt is megfogalmazott Hadházy akciójával kapcsolatban, jelenleg az aláírásgyűjtéssel foglalkozó honlap nem elérhető.

Hadházynak sem az adatvédelmi, sem a vagyonnyilatkozati szabályokat nem sikerült betartaniaForrás: MTI/Bruzák Noémi

A vagyonnyilatkozatát sem tudta normálisan kitölteni

Hadházynak idén a vagyonnyilatkozatát sem sikerült szabályosan kitöltenie, mivel nem vallotta be azokat az adományokat, amelyeket a választóktól azért kapott, hogy kifizesse a parlamenti trágárkodása miatti büntetést. A rendszeresen korrupcióról és átláthatóságról beszélő Hadházy bevallásában üresen hagyta a kapott ajándékokról szóló részt. A jogszabály szerint a képviselői tiszteletdíj 1/12 részét meghaladó juttatásokról és ajándékokról nyilatkoznia kell a honatyáknak.  Ezt az értékhatárt Hadházy meghaladta.

Nemzetközi példákat követ Hadházy

Hadházy Ákos eddigi akciói során általában az Alinsky-iskola módszereit követi.  Saul Alinsky, a radikális baloldal egy pápája írta Lenint idézve: amíg az „imperialista kormánynál" vannak a puskák, a bolsevikok nem használhatnak erőszakot; ha majd náluk lesznek, akkor a politikát majd a puskacsövek diktálják. Kizárólag taktikai-stratégiai megfontolások mentén döntenek arról, hogy revolutív vagy evolutív módszereket alkalmaznak-e. Amennyiben sikerül hatalmi pozíciókat fogniuk – bíróságok, NGO-k, politikai intézmények –, akkor az evolutív mellett döntenek, illetve legális eszközökkel segítik a radikálisabb társaikat.

Nemzetközi példákat követ Hadházy és radikális társaságaForrás: MTI/Mohai Balázs

A Századvég Intézet egyik elemzése szerint hazánkban is megjelentek már korábban a nemzetközi radikális baloldal akciói (Hallgatói Hálózat akciói, székházostrom), az azonban egyedülálló, hogy itthon parlamenti képviselők álltak a radikális akciók élére. Legélesebben a túlóratörvény elleni tiltakozásoknál, majd az MTVA székházába való beköltözésnél jelentek meg élcsapatként. Az ellenzék hangadói radikális baloldali politikusok lettek, a mérsékeltek gyakorlatilag biodíszletként funkcionálnak.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökeForrás: MTI/Kovács Tamás

Parlamenten kívüli gyűlöletkampány

Ahogy korábban már összefoglaltuk, a szélsőbaloldal nem csak az Országgyűlésben viselkedik így. Alább olvashatják rövid gyűjtésünket, és Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kijelentését leszámítva mindegyik az elmúlt hetekben született.

  • „Sok a patkány Magyarországon." (Bangóné Borbély Ildikó, MSZP)
  • „Jó kreténnek lenni, büszke vagy magadra?" (Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje)
  • „Ez az ember embernek is hitvány, nem parlamenti képviselőnek, embernek is hitvány" (Korózs Lajos, MSZP)
  • „Ti mi az anyátokat csináltatok az elmúlt hónapban?" (Harangozó Tamás, MSZP)
  • „Megdolgoznak a fiúk a lámpavasért." (Szarvas Koppány Bendegúz, Momentum)

És ez csak néhány példa arra az egészen elképesztő alpáriságra, amit a szélsőbaloldaliak műveltek az elmúlt időszakban. Ami közös ezekben a megszólalásokban, hogy egyik esetben sem távolította el a radikális képviselőt pártja a közéletből, de még csak fel sem szólították a gyalázkodó politikust a lemondásra.  

Mindez pedig szintén azt mutatja, hogy mára az ellenzéken belül a szélsőbaloldali Hadházy Ákos vette át az egyik vezető pozíciót.