A munkahelyvédelmi bértámogatási programra eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, amelyek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk. Ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírus-fertőzött és a kérdőív is ezt igazolja, akkor nem szükséges negatív laborvizsgálatot vinni.

Ugrásszerűen megnőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján. Bodó Sándor elmondta, a program iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés, eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, amelyek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon.Dolgozókként - a három hónapos támogatási időszak alatt - átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani - közölte. Az államtitkár elmondta, a legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, valamint a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. 

Trendszerűen egyre lassabban terjed a koronavírus-járványFotó: Szabó Gábor - Origo

Több mint 1400-an meggyógyultak

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: az elmúlt 24 órában 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, így kedden 3556 fő fertőzött személyt tartanak nyilván. A meghaltak száma 5 fővel, összesen 467-re emelkedett, 1412-en pedig már meggyógyultak. Kedden 1677 fő aktív fertőzöttet tartunk nyilván, 45 százalékuk budapesti. A gyógyultak közül 645-an (46 százalék) fővárosiak, 767 főt (54 százalék) pedig vidéken tartunk nyilván – mondta. A meghaltak életkor szerinti megoszlásáról a tisztifőorvos azt mondta, a 467 főből 434-en 61 év felettiek.

Ezért fontos telefonálni

Az egészségügyi szolgáltatások újraindulása miatt ismét tumultust tapasztaltak néhány intézményben, épp emiatt fontos az előzetes telefonos bejelentkezés – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Hozzátette, ugyanez igaz a háziorvosok és más szakorvos esetén is. A családorvosok napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott minden itt dolgozónak a helytállásukért, empátiájukért, hiszen ők a kapuőrök, akik végigkísérik a családok életét.

Bár rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, meg kell tartani az éberséget, az óvatosságot: nem tehetünk még pontot a járvány végére  – fogalmazott.

Így nem terjed a koronavírus

A járványügyi vektorok a terjesztő közeget jelentik, a fertőző forrástól a fogékony közegig – mondta Müller. A koronavírus továbbadásában nem játszik szerepet vektor, ezt egyik kutatás sem igazolja – tette hozzá. Vagyis sem a szúnyogok, sem a kullancsok nem terjesztik a koronavírust – emelte ki. A kullancsok a természetben a dús aljnövényzetben fordulnak elő, ezek terjesztik a bakteriális Lime-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást – ismertette Müller Cecília. A kullancs jellemzően a bőrbe jutástól számítva órákkal később tud fertőzni, így amint észrevesszük, gyorsan távolítsuk el – kérte. Hozzátette, sokszor a fej bennszakad, de ettől nem kell félni, mert a kullancs potrohában található a fertőzés. Ne tekergessük, hanem egyszerű mozdulattal távolítsuk el.

Olyan ruhában érdemes kirándulni, amely könnyű, szellős, de minél nagyobb felületet takar a bőrön és világos színű, így könnyebb észrevenni a kullancsot. Ha észreveszünk bőrpírt, koncentrikus körökben, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz – javasolta.

Fokozott figyelemmel el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket, amelyek egy szabadtéri túra során jelentkezhetnek – összegezte Müller Cecília.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy hazánkban egzotikus tájakról behurcolt új szúnyogfajták is megjelentek, de ezeknek nincs meg az életterük, járványügyi kockázatuk elhanyagolható.

A saját szúnyogjainkról ez nem mondható el. A dalos szúnyogok például a nyugat-nílusi lázat terjeszthetik. Ez a fertőzés lovakat és az embert is képes megbetegíteni – jelezte a tisztifőorvos. Hozzátette: emberről emberre, állatról emberre azonban nem terjed tovább a betegség.

A védőtávolságot továbbra is meg kell tartaniFotó: Csudai Sándor - Origo

Utazási változások

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte: május 21-től Szlovákiába hatósági karantén elrendelése nélkül is visszautazhatnak, akinek a beutazása nem haladja meg a 24 órát. Horvátország felé pedig változás, hogy már nemcsak azok mehetnek, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek az országban, hanem azok is, akik méltányolható személyes okból kívánnak beutazni. Ilyen oknak számít, ha valaki például családi eseményre, orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utazik, vagy ha valakinek érvényes dokumentummal igazolt szállásfoglalása van.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 806 hatósági házi karantént rendeltek el, így ma 10394 karantén van érvényben összesen. Az elmúlt napon 31 esetben tapasztaltak a rendőrök magatartásszegést.

Csak egy alkalommal lehet használni egy maszkot

Az Origo kérdésére Müller Cecília elmondta, ugyanazt a textilmaszkot csak egyszer használjuk, minden használat után fertőtlenítőszerrel mossuk ki. Az egészségügyben használt maszkokat jellemzően négyóránként cserélik – tette hozzá.

Az idősebb rokonokkal való találkozásról azt mondta, hosszú ideig kellett távol lenni egymástól, újra érintkezhetnek fizikailag is, de csak akkor, ha mindenki egészséges.

Az idősávok szerinti vásárlásról Kiss Róbert azt mondta, továbbra is kérik, hogy 9-12 óra között csak a 65 év felettiek menjenek az élelmiszerüzletekbe, gyógyszertárakba, drogériákba. Müller Cecília hangsúlyozta, minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk, ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírusos.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egy járványügyi helyzetet nem lehet egyik napról a másikra értékelni. Folyamatos szűrővizsgálatok folynak országszerte, így adódhat néhány fős növekedés. Tegnapról mára ismét egy csökkenés figyelhető meg az új fertőzések kapcsán, az elmúlt 14 napban a trend egyértelműen lefelé megy.