Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

A cégcsoport kedden azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon évente csaknem nyolcezer újszülött koraszülöttként jön a világra. Az igen apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat koraszülött intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig az intézetnek csak egy darabja volt.Emlékeztettek, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályát a járványidőszakban Covid-ellátó központnak nevezte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan covidos édesanyák koraszülöttjeit is.
A vadonatúj szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is - tették hozzá.

IllusztrációForrás: MTI/Mónus Márton

Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható házon belül a megszületett újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a Covid-19-fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk - fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályának vezető főorvosa a közlemény szerint.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint 8 millió forintos teljes költségét a csoport vállalta.