Gyurcsánynétól Fekete Győrig: így diktatúrázott a baloldal

2020.05.25. 08:29

Momentum 

Akárcsak teljhatalmazó szövetségese, a koronavírus-törvényt Hitler felhatalmazási törvényéhez hasonlító Guy Verhofstadt, Fekete-Győr András szintén történelmi példával adott torz képet a hazai állapotokról. "A Momentum azért jött létre, hogy ezt a tragédiát megakadályozza. Hogy ne jussunk el a negyvenes és ötvenes évek világáig – újra" - mondta a Momentum elnöke gyulai beszédében múlt hét pénteken. 

Nála egy fokkal nagyobb sebességre kapcsolt a diktátorozásban a magánéleti botrányokkal terhelt Donáth Anna. Május 13-ai posztjában "a magángépekkel türk rokonokhoz, baráti diktátorokhoz repkedő, kórházakban turistaként téblábolóként" írta le a miniszterelnököt, amiért ideiglenesen többlet jogosultságot kért a parlamenttől. A szocialista családban nevelkedett politikus korábban, május 7-én az elfogadott jogszabályra utalva azt mondta brüsszeli felszólalásában, hogy a járvány alatt Lengyelországhoz hasonlóan Magyarországon is vannak visszaélések, és épül le a jogállamiság. "Most amúgy hatalmas perpatvar van az Európai Parlamentben. Tegnap volt a LIBE-bizottságnak egy ülése (...) amúgy is egyre hangosabbak azok a hangok az Európai Parlamentben, akik azt mondják, hogy ha Magyarországon állandóan azt állítja a kormány és Orbán Viktor, hogy egy fillért, és semmilyen támogatást nem kapunk az EU-tól, akkor minek finanszírozzuk ezt a diktatórikus működést" - így követelte Magyarország megbüntetését a járványügyi intézkedések miatt az Egyenes Beszéd április 24-ei adásában.

A párt másik brüsszeli politikusa, Cseh Katalin pedig úgy fogalmazott április 28-ai posztjában, hogy "a fontos adatok kiadásának diktatórikus tiltása nem a védekezést szolgálja, hanem azt, hogy az állampolgárok ne legyenek informálva arról, pontosan mi zajlik a kórházakban." 

Fekete-Győr András és Cseh KatalinForrás: MTI/Illyés Tibor

Bár Iker Áron nem tartozik a Momentum országosan ismert politikusai közé, április 2-ai bejegyzésével egyértelműen a jól teljesítő pánikkeltők közé tartozott. "A felhatalmazási törvény konkrét határidő nélküli elfogadása az eddigieknél is bizonytalanabbá tette, hogy mikor fognak a demokratikus intézmények újra működni, és az állampárt mennyire lesz mértékletes a haverokat helyzetbe hozó intézkedések meghozatalával" - taglalta a párt veszprémi politikusa, miszerint a koronavírus-törvény elfogadásával a demokratikus intézmények sem működnek. 

Párbeszéd

A Párbeszéd is megmutatta erejét - már ami a közvélemény félrevezetését jelenti. Barabás Richárd újbudai alpolgármester, Karácsony Gergely egykori táskahordozója például leírta azt április 18-ai posztjában, hogy "a járványveszély leküzdése után, a diktatúrát is közösen kell felszámolnunk".  

"Orbánnak azért kellett a felhatalmazási törvény, mert normális országban már rég leváltottak volna egy ilyen aljas kormányt! Mi a Párbeszédben azon leszünk, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen! Elég volt!" - dühöngött Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője április 16-ai posztjában egy, a magyar kórházakat lejárató cikkre reflektálva. A politikus Áder János köztársasági elnök beszédére "diktatúratörvényt" emlegetve azt írta, hogy "Áder beszédében – ahogyan azt szilveszterkor megszokhattuk – frázisokat pufogtatott, miközben semmit nem mondott arról, hogy ebben a drámai szituációban mit tesz, mit tehet ő; hogyan segíthetne a frontvonalban harcoló szuperhősöknek, mit gondol a kormány ad hoc intézkedéseiről, másokat hibáztató kommunikációjáról, a diktatúratörvény örve alatt beterjesztett aljas, a veszélyhelyzettel semmilyen összefüggésben nem álló, egyoldalú politikai döntésekről, az erőn felül teljesítő ellenzéki önkormányzatok sarcolásáról –sorolhatnánk napestig." Szabó Tímea volt az egyik legaktívabb politikus a Magyarország elleni összehangolt támadásban, legalábbis, ami az itthoni politikusokat illeti:

  • a felhatalmazási törvény miatt Jávor Benedekkel közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz;
  • és ő jelentette be, hogy a Párbeszéd Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt. "Természetesen az Alkotmánybírósághoz fordulunk a mai teljhatalom-törvény miatt, és a „sundám-bundám" Alaptörvény-szegés miatt. Nem állunk meg, elmegyünk az összes szükséges európai bíróságra! Nincs teljhatalom Orbánnak!" - írta március 30-ai bejegyzésében. 

A Válságkezelés Blogon megjelent április 14-ei írásában Mellár Tamás kifejtette, hogy "amikor pedig a jegybanki eszközök elfogynak, akkor marad a külföldi devizahitel (magánhitel, vagy IMF-hitel), ezt pedig mindenképpen el akarja kerülni a miniszterelnök, hiszen ez korlátozhatná az ő teljhatalmát a gazdaság felett." Majd a képviselő jóslásba kezdett, azt írva, hogy "ezért nem lesz hajlandó erre, a hazai és külföldi szakértők által egyaránt ajánlott útra rátérni."  (Olvassuk el még egyszer, figyelmesen: Mellár Tamás körmönfontan amellett érvel, hogy Magyarország adósodjon el vagy az IMF-nek, vagy Sorosék örökhitelének, hiszen az - szerinte - annyira hasznos volt 2009-ben is...)

A válsághelyzetben teljhatalmat kapó Karácsony Gergely szintén nem bírta ki diktatúrázás nélkül. "A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja" - április 7-én is facebookozott a főpolgármester, aki ellentétben a virtuális térrel, a való világban nem igazán érzi otthon magát, ezt mutatja a Pesti úti idősotthon esete is.  

Karácsony Gergely főpolgármester: "A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja"Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Orbán Viktor diktátorosat játszik" - ez pedig Tordai Bence hozzászólása volt a témához az április 6-ai, közös, ellenzéki sajtótájékoztatón. 

A pártközpont még arra is képes volt, hogy Orbán Viktor egyik beszédét átfeliratozva a következő szöveget "adta" a kormányfő szájába: "Nincs is ennél jobb, hölgyeim és uraim, mint amikor izomból áttoltam az időkorlát nélküli, rendeleti kormányzásról szóló teljhatalom-törvényt." „Bízzanak bennem, mert ellenőrizni már úgysem tudnak." Ez csak egy volt a sok közül a Párbeszéd Facebook-üzenetei közül, elárasztották a Facebookot a diktátorozó üzenetekkel.

Előző
Következő