Németh Szilárd: Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának

Németh Szilárd, Magyar Honvédség
Német Szilárd, a Magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszél Budapesten, a Petőfi Laktanyában.
Vágólapra másolva!
Járványügyi veszélye is lenne a határőrizeti rendszer feladásának - hangsúlyozta Németh Szilárd az uniós bíróság tranzitzónával kapcsolatos ítélete miatt. 
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felhívta a figyelmet, hogy a migránsok jelentős része a koronavírus-járvány gócpontjaiból jön. "Ezért sem lehet feladni a kerítést, nem lehet megszüntetni a tranzitzónát" - tette hozzá.

- fogalmazott. Az ellenzék is többször beszél arról, hogy nincs migráns az országban, azért nincs, mert megvédjük a határainkat - folytatta.

Ez a műszaki, jogi és az élőerős határzárnak, vagyis a kerítésnek, a tranzitzónának és a határra vezényelt katonák és rendőrök munkájának köszönhető

- mondta.

A kormány tegnap tette egyértelművé, hogy nem fogadja el a tranzitzónával kapcsolatos, múlt héten meghozott migránspárti ítéletet. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte, a tranzitzóna jól működő, bevált határőrizeti elem, ha ezt lebontjuk, az csökkentené a határkerítés visszatartó erejét, és akár a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet okozna.

Emlékezetes, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kimondta, hogy a menedékkérőknek vagy kiutasítási határozat hatálya alatt álló harmadik országbeli állampolgároknak a röszkei tranzitzónában való elhelyezése őrizetnek minősül. Az ítélet értelmében, ha megállapítást nyer, hogy az érintett személyeket érvényes ok nélkül vették őrizetbe, az eljáró bíróságnak el kell rendelnie a haladéktalan szabadon bocsátásukat.

Németh Szilárd, a Magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszél Budapesten, a Petőfi Laktanyában Forrás: Facebook

Beszélt arról is, hogy a Magyar Honvédség azoknak is lehetőséget jelent, akik a járvány miatt elvesztették a munkájukat. A speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat hat hónap kiképzést jelent, melyet az ország 25 helyszínén lehet teljesíteni. Azokat a 18 és 50 év közötti állampolgárokat várják, akik elvesztették a munkájukat, és megfelelnek a követelményeknek. "Az illetmény havi bruttó 161 ezer forint. Jelentkezni a toborzóirodáknál és a kormányhivataloknál lehet" - ismertette.

Németh Szilárd azt mondta, a legjobbakat át szeretnék majd terelni a szerződéses vagy a hivatásos katonai pályára, a többiek pedig, ha normalizálódik a helyzet, visszatérhetnek a munkaerőpiacra.