Skultéti József, a fővárosi fenntartású idősotthon vezetője belebukott abba, hogy eddig 44-en haltak meg az intézményben a koronavírus-járvány miatt. Karácsony a lemondással azt remélheti, hogy a főpolgármester helyett is az intézményvezető vállalná a felelősséget. Mint arról korábban beszámoltunk, rengeteg hiányosság volt az intézményben a járvány előtt, és borzalmas állapotok uralkodtak.

Május 31-jével kéri nyugdíjazását a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - írta a baloldali propagandalap, a hvg. A Fővárosi Közgyűlés tudomásul veszi az intézményvezető döntését. Mindez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely Skultétivel akarja elvitetni a botrányt, miután 44 ember veszette életét az intézményben.

Karácsony saját magát buktatta le

Mint arról korábban beszámoltunk,  napokig nem volt orvos április elején az intézményben, amikor kitört a járvány az idősotthonban. Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos. A baloldali főpolgármester két héttel ezelőtt még azt mondta a népjóléti bizottság ülésén, hogy folyamatosan volt orvosi jelenlét az intézményben.

Március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe. Megmutattuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat.

Karácsony helyett az intézmény vezetője vitte el a balhétFotó: Csudai Sándor - Origo

A Pesti úti idősotthon gócpont lett

A hazai járványhelyzet felfutása egybeesett a Pesti úti idősotthonban kitört nagyszámú megbetegedéssel.

Az idősotthon kapcsán megszólalt az egyik ott meghalt ápolt hozzátartozója is. A megrendült férfi sok minden más mellett arról is nyilatkozott, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt orvos az intézményben.Elmondása szerint az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk - vagyis embertelen viszonyok vannak az idősotthonban.Cs. Krisztián legfontosabb állításait ebben a cikkünkben szedtük össze.

Az elmúlt napokban a Ripost több tényfeltáró cikket is közölt az intézményről. Ezekből kiderül, hogy 160 betegre jut egy nővér, az idős betegeket alig fürdetik, még a mosással is spórolnak, ritkán érkezik szennyes a mosodába.

Az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik.