Magyarország sikeres a koronavírus elleni védekezésben

Vágólapra másolva!
Nem szabad azt hinnünk, hogy a járványnak vége van, a lakosság szabad mozgása mellett sokkal inkább figyelni kell a megszokott lakossági óvintézkedések betartására – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.
Vágólapra másolva!

például az egyetemek bezárása, a tömegrendezvények betiltása és a magas kockázatú országokból történő beutazások megtiltása, valamint a 65 év feletti lakosokat védő intézkedések. Az iskolák bezárása is korán, már a koronavírus magyarországi megjelenése utáni 12. napon, a teljes kijárási korlátozás elrendelése pedig a 24. napon történt meg" - sorolta Nagy Anikó, hozzátéve: "Ezeket az intézkedéseket az olasz kormány jóval később tette meg: az egyetemek és a tömegrendezvények bezárása 5 régióban és az iskolák bezárása 12 körzetben csak az első fertőzött személy igazolását követő 22. napon történt meg. Az összes olaszországi iskola bezárása csak a járvány 33. napján, a kijárási korlátozások pedig csak a 38. napon történtek meg"


A Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa szerint az egészségügyi dolgozók helytállása, a magyar lakosság fegyelmezettsége és a járványügyi szabályok betartása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fertőzések tömeges méretét sikerült elkerülni.

Nagy Anikó elmondta, hogy a járvány első szakaszában a védekezési stratégia alapja a lakossági mozgások és kapcsolatok korlátozása és a legvédtelenebb korosztály, a 65 év feletti korosztály védelme volt.

Ráadásul még nem áll az orvostudomány rendelkezésére hatásos gyógymód vagy védőoltás, a tudományos ismeretek is folyamatosan alakulnak csak ki - mondta,

Speciális magyar elem volt az eddigi védekezésben az is, hogy

a kormány intézkedései figyelembe vették az országon belüli jelentős regionális és települési különbségeket és sajátosságokat.


Ezért Nagy Anikó szerint

Hozzátette:

Valószínűsíthető, hogy a COVID-19 járvány megakadályozására hozott korlátozó intézkedések az egyéb, pl. influenzajárvány terjedését is akadályozhatták - mondta a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa.

Nagy Anikó beszélt arról is, hogy a kormány által elrendelt H-UNCOVER vizsgálat egy európai viszonylatban is jelentős, a teljes országot reprezentáló, tömeges tesztvizsgálat volt, ami egyrészt azt igazolta, hogy

a lakosság körében sikerült a vírus terjedését a meghozott intézkedésekkel és a lakosság szabálykövetésével teljesen lelassítani, ami lehetővé tette a korlátozások fokozatos feloldását.

Ezzel járt az is, hogy nagyon kevesen fertőződhettek meg, mert nagyon alacsony számban találtak a vírusfertőzésen való átesést mutató ellenanyagokat. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság még mindig fogékony a koronavírus-fertőzésre.

- mondta Nagy Anikó, hozzátéve, ha az utazások száma ismét emelkedik, fennáll a veszélye annak, hogy az utazók között és miatt emelkedni a fog a fertőzöttek száma. Ezért azt javasolják, hogy lehetőség szerint csak a leginkább szükséges utazásokat vállalja mindenki.

Nagy Anikó szerint lesz második hulláma a járványnak, ennek azonban kérdéses az ideje és az erőssége.

Emellett a járvány folyamatának további szoros monitorozása, a szűrések kiterjesztése szükséges.

A készültséget mindaddig fenn kell tartani, amíg a koronavírus elleni gyógyszeres kezelés vagy vakcina nem készül el.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.