Továbbra is fontos az óvatosság, pótolják a kieső védőoltásokat

2020.05.21. 12:39

A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel, hogy további határnyitások jöhessenek. Az osztrák-magyar határnál is változások lesznek a napokban, amelyről a Magyar Közlönyben is beszámolnak - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy pótolják az idén elmaradt fontos védőoltásokat.

Csütörtök reggeltől az összes határátkelőhely megnyílt Románia és Magyarország között – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a tranzitlehetőségek is bővültek a román állampolgárok részére, akiknek Magyarországra érkezik a repülőjük és innen mennek Romániába. Csak az utazhat át hazánkon, aki nem fertőzött koronavírussal, és arról is igazolást kell adni, hogy beléphetnek az országba  - tette hozzá.

A kormány folyamatosan egyeztet a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel, hogy további határnyitások jöhessenek – emlékeztetett Kiss Róbert. Az osztrák-magyar határnál is változások lesznek a napokban, amelyről a Magyar Közlönyben is beszámolnak. Csütörtökön újabb fertőtlenítőszereket szállítanak az idősotthonokba – tért ki rá a rendőr alezredes.  A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését választók száma 1445, közülük 837-en aktív felhasználója az erre szolgáló alkalmazásnak - mondta.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa kitért arra is, hogy a járványüggyel összefüggésben eddig 386 büntetőeljárást rendeltek el, 104 esetben rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés ügyében 28 esetben, csalás miatt 119 esetben és járványügyi szabályszegés ügyében 21 esetben indítottak büntetőeljárást. A nyomozásaik során 71 főt hallgattak ki gyanúsítottként.

Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzöttFotó: Szabó Gábor - Origo

Óvatosságra intett Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában újabb 43 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3641 főre emelkedett a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Meghalt újabb három idős krónikus beteg, ezzel 473 főre emelkedett a koronavírus áldozatainak száma Magyarországon. 

Az országos tisztifőorvos örömmel számolt be arról, hogy szépen növekszik a gyógyultak száma, 1509-en távozhattak tünetmentesen a kórházból.  Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent: 45 százaléka budapesti, 55 százalék vidéki. Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília kiemelte: tendenciózusan csökken az aktív betegek száma, ugyanakkor mégiscsak 43 új fertőzöttről kellett most beszámolnia, így óvatosságra int.

Müller Cecília hangsúlyozta, folyamatosan értékelik a járványügyi adatokat, a legkisebb elmozdulásra is figyelnünk kell. Az új esetek közül a legtöbb, 16 eset ismét Budapestről származik, ebből négy esetet idősotthonból jelentettek.  Százezer főre 37,3 fertőzött jut átlagosan az országban, a fővárosban viszont 98 ez az arány. Szorosan figyeljük azt a tendenciát, amely a járvány leszálló ágát jelenti, ám továbbra is éberséget követel - fogalmazott.

Bepótolják az elmaradt oltásokat 

Az iskolákban az elmaradt kampányoltásokat be fogják pótolni, erről hamarosan tájékoztatást kapnak az intézmények, általuk pedig a szülők.  A kormányhivatalok az iskolaorvost és védőnőket fogja informálni. Kétféle oltás van, amelyet nem kaptak meg a járványhelyzet miatt: az egyik a fertőző májgyulladás (Hepatitis B) elleni, a másik a hetedikes lányoknak választható HPV elleni második oltás. Ősszel az első adagot ezekből a vakcinákból már megkapták a fiatalok, és húszezer fő már megkapta a második adagot is, de a többiek még nem – náluk pótolják hamarosan - mondta Müller Cecília.

A technikai lebonyolításról pontos információt kapnak a szülők, pontos időpontra érkeznek majd a beoltandó gyerekek – hangsúlyozta Müller Cecília. A Hepatitis B kötelező, a HPV elleni vakcina választható – jelezte.

Müller Cecília kitért arra is: fontos, hogy fenntartsuk az oltási biztonságot  – mint mondta –, a járványügyi helyzet megmutatta, mennyire nagy érték a magyarországi oltási rendszer.

Fontos, hogy a továbbra is tartsa be mindenki a védelmi szabályokatFotó: Szabó Gábor - Origo

A zsúfoltságot el kell kerülni 

Az Origo kérdésére kifejtette: ha visszatérnek az irodákba a dolgozók, akkor annak adottságától is függ, hogy mit kell tenni. A zsúfoltságot el kell kerülni, a személyi higiénét be kell tartani, szellőztetni, fertőtleníteni és rendszeresen takarítani kell. Az együtt kávézást és ebédelést viszont tanácsos elkerülni. 

Az országos tisztifőorvos az ottalvós táborokkal kapcsolatban megjegyezte, ezek nagy kihívást jelentenek, mert a gyermekek hosszabb ideig együtt vannak, főleg az alvás során. Szavai szerint itt is be kell tartani az ajánlásokat, a szabályokat, az ágyakat egymástól távolabb kell tolni. Tisztán kell tartani az ágyneműket, éjszaka is szellőztetni kell. A zsúfoltságot itt is el kell kerülni.

Müller Cecília az óvodába, bölcsődébe érkezésnél a szülőknek azt javasolta, tartsák be a 1,5-2 méteres távolságot, kiemelve, hogy a munkába járás miatt rendre egyszerre érkeznek az intézménybe. Kérte a dadusokat és az óvónőket is, figyeljenek arra, hogy ne legyenek 2-3-nál többen ott, ahol átöltöznek az óvodások, és a szülők átadják a gyerekeket.

Több tízezer mintát vettek le a mentők

Kifejtette az országos tisztifőorvos azt is: változó, hány koronavírus-vizsgálatot kérnek a háziorvosok, de nemcsak az ő kérésük alapján vesznek mintát. Hozzátette: a mentőszolgálat munkatársai mindezidáig 35 432 mintát vettek le, többnyire háziorvosi kérésre. Tegnap 431 mintavétel történt.

A tatabányai kórházról Müller Cecília elmondta: áttekintette valamennyi helyszínen született jegyzőkönyvet és a főigazgató jelentéseit, valamint a kormányhivatalok helyszíni szemléit, így arra jutott, hogy a legtöbb részleget mától újra megnyitják, tehát újra fogadhatnak betegeket. Még a neurológia, a gasztroenterológia, a pszichiátria és az urológiai osztály nem fogad betegeket, a többi igen. 

A vírus lehetséges második hullámáról pontos információkat még nem tudunk, de számos szakember kutatja – mondta Müller. Mint mondta, önmagában az a tény, hogy légúti vírusról beszélünk, feltételezi, hogy az őszi-téli időszakban újra több lehet a megbetegedések száma. Olyan elképzelés is van, amely szerint a vírus velünk marad, nemcsak szezonálisan. A járványügyi felkészültséget folyamatosan fent kell tartanunk – jelentette ki.

Budapestről és Zala megyéből jelentettek olyan fertőzötteket, akik idősotthonban élnek, de ezenkívül nagyon nehéz megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust, inkább csak feltételezhető – fogalmazott Müller Cecília.